رئیسجمهور گفت: هیچ کس نمیتواند کشورمان را از حق مسلم خود محروم کند.
به گزارش حدیدنیوز، حسن روحانی رئیسجمهور در ابتدای سخنانش در نخستین گفتگوی زنده تلویزیونی ضمن تبریک دهه کرامت و میلاد امام رضا(ع)، اظهار داشت: به همه بازماندگان جانباختگان در حادثه تاسفبار شب گذشته تصادف در اتوبان قم، مجروحان و همه خانوادههای عزادار تسلیت میگویم و برای مجروحان آرزوی سلامتی و بهبودی دارم.
وی افزود: دولت در زمینه این حادثه به وظیفه خود عمل میکند، دستورات موکدی به وزارت راه و شهرسازی داده شده تا این موضوع را بیشتر مورد بررسی قرار دهند که در آینده شاهد چنین حوادثی نباشیم. به وزیر بهداشت هم دستور داده شده که در زمینه رسیدگی به همه افرادی که در این حادثه مجروح شدند اقدامات لازم را انجام دهد.
رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: دولت هفتههای اولیه کار و فعالیت خود را میگذراند، خدا را شاکریم که در این هفتههای گذشته، اقدامات و وظایفی که بر عهده دولت بوده، تلاش شده به آنها عمل شود، وزرا به مجلس شورای اسلامی معرفی شدند و رای اعتماد گرفتند و دولت تشکیل شد و به لطف خدا تاکنون سه هفته کاری از آغاز فعالیت دولت یازدهم گذشته است.
*این دولت، دولت پاسخگو خواهد بود
وی با بیان اینکه خوشحالم امشب به یکی از وعدههایم یعنی گزارشدهی به مردم عزیز عمل میکنم، خاطرنشان کرد: این دولت، دولت پاسخگو خواهد بود، گزارش بر مبنای تبلیغات نیست بلکه بر مبنای واقعیتها و تشریح واقعیتهاست.
روحانی بر همین اساس یادآور شد: کشور مال مردم است و دولت خادم مردم است، خادم باید در برابر اربابانش در هر بخشی گزارش ارائه دهد، البته گزارشدهی دولت یازدهم در بخشهای مختلف خواهد بود، دولت سخنگو دارد، بخشی از مطالب از طریق سخنگو برای مردم بیان میشود، بخشی از اقدامات توسط وزارتخانهها و دستگاههای مربوطه و مسئولان برای مردم تبیین میشود و بخشی هم توسط رئیس جمهور به صورت نوبهای به مردم تقدیم میشود.
وی خاطرنشان کرد: ما معتقدیم مردم باید آنچه که میگذرد و آنچه که ما عمل میکنیم را بدانند و انتظار ما این است که مردم اظهار نظر کنند، ما را نقد و نصیحت کنند.
روحانی ادامه داد: این دولت خدمتگزار از آن مردم است، بنابراین دولت از صاحبان اصلی کشور که ملت بزرگوار ایران است توقع دارد ضمن اینکه دولت را مورد حمایت قرار میدهند و یاری میکنند، دولت را در مسیری که میفهمند و درک میکنند و خواسته آنهاست، هدایت کنند.
رئیسجمهور در پاسخ به سوالی در خصوص میزان رضایتمندیاش از عملکرد سه هفته اخیر دولت، قضاوت را به مردم واگذار کرد و اظهار داشت: تلاش ما این است که همه توان خود را برای خدمت به کار گیریم و امیدواریم آنچه انجام میدهیم مقبول خدا و مردم باشد.
وی افزود: بنده و همکارانم در دولت تلاش می کنیم که بتوانیم با یاری خداوند متعال رضایت مردم را در شرایط سختی که کشور دارد، جلب کنیم.
روحانی درباره بررسی وضعیت کشور توضیح داد: در دوران رقابت انتخاباتی، کارگروههایی با ارزیابی وضعیت کشور، برنامه دولت تدبیر و امید را بر اساس آن ارزیابیها تدوین کرد.
وی تصریح کرد: وعدههایی که در زمان انتخابات دادیم مبتنی بر همین ارزیابیها و البته مطالبات و نظرات مردمی بود.
رئیسجمهور گفت: پس از انتخاب رئیسجمهور، لازم دیدیم کارگروههای جدیدی تشکیل شود که در ۵ حوزه سیاست داخلی، سیاست خارجی، اقتصاد، فرهنگ و امنیت شرایط را بررسی کنند که گزارش ارزشمندی نیز تهیه شد.
روحانی افزود: پس از استقرار دولت همه وزرا کار را شروع کردند که البته محصول فعالیتها و تلاشهایشان به تدریج به ما میرسد.
وی با اشاره به اعلام زمان ۱۰۰ روزه برای تبیین شرایط کشور اظهار داشت: در همه ارزیابیهای صورت گرفته مشخص شد که مشکلات عمده کشور در دو بخش اقتصاد و روابط خارجی است.
* کشور در شرایط رکود تورمی است
رئیسجمهور گفت: در حوزه اقتصاد، کشور در شرایط رکود تورمی به سر میبرد و دلیل آن این است که هم بانک مرکزی و هم مرکز آمار رشد اقتصادی در سال ۹۱ را منفی اعلام کردند.
* رشد اقتصادی در سال ۹۱ منفی بود
روحانی افزود: البته بانک مرکزی رقمی را اعلام کرده و مرکز آمار رقمی دیگر. اما هر دو رقم در منفی بودن یکسان هستند که رقم مرکز آمار منفی ۵.۴ و رقم بانک مرکزی در شش ماهه اول بدون نفت، منفی ۲.۲ است که با نفت مقداری افزایش مییابد و هر دو رقم به هم نزدیک میشود.
* تورم نقطهبهنقطه ۴۴ و تورم سالانه ۳۹ درصد است
وی در خصوص رقم تورم کشور نیز، توضیح داد: نرخ تورم نقطه به نقطه حدود ۴۴ درصد و نرخ تورم سالانه تا پایان مرداد نیز ۳۹ درصد است که نشانگر قرار داشتن کشور در شرایط ویژه از لحاظ تورم و رکود است.
روحانی با بیان اینکه وقتی رکود تورمی باشد کار بسیار سخت میشود، افزود: با سیاست انبساطی میتوان به جنگ رکود تنها رفت و اگر فقط تورم باشد با سیاست انقباظی میتوان آن را مهار کرد اما وقتی هر دو باشد کار دشوار میشود.
*دولت به شرایط آینده امیدوار است
وی در عین حال این نکته را متذکر شد که این سخن به معنای آن نیست که دولت به شرایط آینده امیدوار نیست یا راهحل ندارد بلکه دولت در سرفصلهای مختلف به دنبال راهحلهای بلندمدت و کوتاهمدت برای حل مشکلات است.
روحانی با بیان اینکه دولت در زمینه بودجه و یارانه برای اقدامات فوری برنامهریزی کرده، متذکر شد که در این خصوص دولت به نتایجی رسیده که در ادامه سخنانش آنها را تشریح خواهد کرد.
* بودجه در ۱۰ سال گذشته ۸ برابر شده است
رئیسجمهور در خصوص اصلاح قانون بودجه ۹۲ توضیح داد: بودجه در ۱۰ سال گذشته از ۲۵ هزار میلیاردتومان به ۲۱۰ هزار میلیارد تومان رسیده و رقم آن ۸ برابر شده است.
روحانی افزود: این در حالی است که قیمت اجناس در این مدت ۵ برابر شده و این به معنای پیشی گرفتن هزینه دولت بیش از قیمت اعلامی اجناس و کالاهاست.
وی با بیان اینکه دولت در زمینه انبساط بودجه قدمهایی را برداشته که خود به خود با مشکلاتی مواجه میشود، تصریح کرد: در گذشته به دلیل آنکه رقم بودجه ۸ برابر و تکیه اصلی بر نفت بود نمیشد مالیات اخذ کرد و لذا تکیه اصلی بر درآمد نفت بود.
روحانی اضافه کرد: بعد از بروز مشکل برای منبع نفتی به دلیل تحریم، یا باید مالیاتها را افزایش دهیم که در شرایط رکودی دشوار است و یا باید خدمات را تقلیل دهیم که این هم شدنی نیست.
رئیس جمهور گفت: اولین بررسی دولت در چنین شرایطی این بود که میزان عملیاتی بودن بودجه ۲۱۰ هزار میلیاردی را بررسی کند و در این زمینه از دولت قبلی سؤال کردیم.
* از بودجه ۲۱۰ هزار میلیاردی فقط ۱۳۰ هزار میلیارد قابل تحقق است
روحانی افزود: معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی دولت قبل در گزارشی به بنده اعلام کرد که در خوشبینانهترین شرایط تنها ۱۳۰ هزار میلیارد تومان رقم بودجه محقق میشود و ۸۰ هزار میلیارد تومان آن غیرقابل تحقق است.
وی تصریح کرد: در آغاز به کار دولت جدید معاونت برنامهریزی به این نتیجه رسید که آنچه امکان تحقق دارد، همین ۱۳۰ هزار میلیارد تومان است.
* پیش بینی منابع جدید برای مبارزه با رکود
روحانی خاطرنشان کرد: برای آنکه بتوانیم در چنین شرایطی با رکود مبارزه کرده و برای برنامههای عمرانی راه حل ارائه کنیم، منابع جدیدی را پیشبینی کردیم و لایحه اصلاحیه ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی را به مجلس ارائه دادیم.
«اگر این لایحه تصویب شود، باز هم ۶۰ هزار میلیارد تومان کمتر از آنچه قبلا اعلام شده، خواهد بود و لذا برای آنکه رقم واقعی را به مردم اعلام کنیم، اصلاح بودجه لازم است که این اولین گام شفافسازی است که دولت به مردم وعده داده بود».
* دولت راستگویان همه واقعیتها را به مردم میگوید
رئیسجمهور گفت: دولت تدبیر و امید، دولت راستگویان است و همه واقعیتها را به مردم توضیح میدهد؛ چه واقعیتهایی که خوشحالکننده است و چه آنها که خدای ناکرده مردم را چندان خوشحال نمیکند.
* برنامه اصلی ما در حوزه اقتصاد از بودجه ۹۳ آغاز میشود
روحانی با بیان اینکه در شرایط رکود تورمی راهحلهای اساسی، راههای حالی میانمدت و بلندمدت خواهد بود، اظهار داشت: برنامه اصلی ما در بودجه سال ۱۳۹۳ آغاز میشود از هماکنون به وزارت اقتصاد و دارایی و به ستاد اقتصادی دولت اعلام کردهایم که ظرف ۶ ماه برنامههای میانمدت و بلندمدت خود را برای مبارزه با رکود و تورم تهیه و به دولت ارائه کنند.
وی افزود: در عین حال ما اقدامات کوتاهمدتی را نیز در دستور کار داریم که این برنامهها از این هفته آغاز شده اما این در حالی است که ما در همه جا نیازمند حمایت، حضور و مشارکت مردم هستیم.
«بدون حضور مردم مشکلات قابل حل نخواهد بود اما با حضور و تلاش مردم و اتکای به خداوند همه مشکلات زود یا دیر قابل حل خواهد بود».
* چند جمله در باب طرح رونق اقتصادی
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: من در هفته دولت به مردم اعلام کردم که در اولین جلسه دولت از دولت و ستاد اقتصادی دولتی خواهم خواست تا ظرف ۱۵ روز طرحی را به دولت ارائه کنند که در این طرح موانع اصلی در زمینه رونق اقتصادی مشخص و راهحلهای کوتاهمدت نیز در این طرح ارائه شود که نام این طرح را باید طرح رونق اقتصادی در کوتاهمدت نامید.
وی ادامه داد: خوشبختانه ظرف مدت ۱۵ روز و در یکشنبه هفته جاری طرح ستاد اقتصادی دولت که در جلسات متعدد مورد بررسی قرار گرفته بود در جلسه هیئت وزیران مطرح شد.
به گفته روحانی، این طرح در ۲۵ بند به صورت عمومی، ۹ بند ویژه بانک مرکزی و یک بند نیز برای پایش تنظم شده که وزارت اقتصاد و دارایی به صورت ماهانه گزارشی را به هیئت وزیران ارائه کند و همه این موارد در اختیار عامه مردم قرار خواهد گرفت که سخنگوی دولت در فرصت مناسب توضیحات در این باره را ارائه خواهد داد.
* اساس کار ما روانسازی تولید و اشتغالزایی است
رئیس قوه مجریه اظهار داشت: اساس این کار در واقع روانسازی تولید، اشتغالزایی و کاهش تشریفات اداری است؛ اصطلاحاً گفته میشود که ما دو نوع تحریم داریم، تحریم خارجی و تحریم داخلی در شرایط کنونی ما میخواهیم با تحریم داخلی مبارزه کنیم.
وی افزود: به عنوان مثال فردی که برای تولید میخواهد یا مواد اولیه و یا ماشینآلات تهیه یا خریداری کند، با توجه به شرایط کنونی که دلار هزار تومانی حدود ۳ هزار تومان شده، باید میزان نقدینگی تولیدکننده ۳ برابر باشد.
روحانی تصریح کرد: از سوی دیگر به دلیل وجود معضلات در کشور و عدم پیشبینی آینده و قطعیت اقتصاد، بانکها نگران بودند و به خاطر التهابات و مشکلاتی که در داخل از نظر اقتصادی به وجود آمده، رقم ۱۰ درصد قیمت کالا که باید به عنوان سپرده نزد بانک میماند به ۱۳۰ و به گفته رئیس بانک مرکزی گاهاً به ۱۳۵ درصد افزایش پیدا کرد که این مانع بزرگی برای تولید به شمار میرود.
رئیسجمهور در ادامه گفتوگوی تلویزیونی خود از شبکه یک سیما با مردم با اشاره به مصوبات روز یکشنبه دولت برای رفع موانع تولید و رونق اقتصادی، گفت: یکی از مصوبات روز یکشنبه این بود که بانکها حداکثر تا ۳۰ درصد از مشتری سود بگیرند.
*مصوبات دولت برای تسهیل ترخیص کالا از گمرک
وی ادامه داد: برای اعتبارات اسنادی نیز وابسته به اعتباری که فرد در نزد بانک دارد، عمل میشود.
رئیسجمهور با بیان اینکه این مصوبه به بانک مرکزی اعلام شده است، تصریح کرد: دستورالعمل مربوطه به بانک مرکزی رسیده و به زودی به بانکها ابلاغ میشود.
حسن روحانی با تاکید بر اینکه هر مشکلی برای تولید هزینه جدیدی را به مصرفکننده تحمیل میکند، افزود: در واقع راهکارهای ارائه شده برای حل مشکل تولید است اما در ادامه مشکلات مردم را رفع میکند.
وی ادامه داد: به عنوان مثال فرد، جنسی را سفارش داده و همه پول آن را با نرخ ۱۳۰ درصد پرداخت کرده است؛ جنس وارد گمرک شده و حالا باید وی حقوق ورودی پرداخت کند.
رئیسجمهور اضافه کرد: بنابراین جنس در گمرک میماند ولی بر اساس مصوبه اخیر اگر واردکننده برای حقوق ورودی به گمرک بدهکار شود گمرک معادل آن بدهکاری از جنس موجود در گمرک نگه میدارد و مابقی را آزاد میکند.
رئیس قوه مجریه با بیان اینکه با این روش بسیاری از کالاهایی که در گمرک است به بازار میآید، اظهار داشت: رونق در تولید یعنی رونق در اشتغال که به واسطه این طرح به آن نزدیک میشویم.
رئیسجمهور با اشاره به بخش دیگری از مصوبه روز یکشنبه دولت تصریح کرد: گاهی جنسی وارد میشد و اسناد مربوطه با میزان جنس اختلاف داشت؛ پیش از این گمرک اختلاف ۵ درصدی را حل میکرد ولی ما آن را به ۱۰ درصد ارتقا دادیم.
روحانی ادامه داد: در برخی از موارد نیز کالایی وارد میشد و فرد واردکننده پول آن را پرداخت میکرد ولی بانک مربوطه برای انتقال ارز با مشکل مواجه میشد و چون فرد نمیتوانست تسویه بانک را به گمرک ارائه دهد کالا در گمرک میماند.
وی افزود: بر اساس این مصوبه اعلام کردیم که در این موارد کالا آزاد و در اختیار فرد وارد کننده قرار بگیرد.
رئیسجمهور اختیارات ارائه شده به گمرک را برای کم شدن تشریفات ورود کالا به کشور یادآور شد و اظهار داشت: ما اعلام کردیم برای تولید نیز خط ارزیابی جدیدی مشخص و بسیاری از تشریفات غیرضروری حذف شود.
*تعریف آییننامههای قانون بهبود فضای کسب و کار باید انجام شود
رئیس قوه مجریه در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به قانون بهبود محیط کسب و کار که در سال ۹۰ توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید، گفت: مجلس این قانون را تصویب کرده ولی تعریف آییننامههای اجرایی آن باقی مانده در حالی که در خود این مصوبه آمده که دستگاههای مربوطه باید ظرف ۲ ماه آییننامهها را مشخص کنند.
روحانی در ادامه با اشاره به جلسات بخش خصوصی و دولت بر تاثیرگذاری این جلسات در بهبود فضای تولید تاکید و افزود: دولت همه تسهیلات لازم را در اختیار بخش خصوصی قرار خواهد داد.
*برنامههای دولت برای تسویه حساب با پیمانکاران طلبکار
وی با بیان اینکه یکی دیگر از مصوبات ما برای حل مشکل پیمانکاران است، افزود: گاهی اوقات پیمانکاران از دولت طلبکار هستند و این طلبکاری به معوقات بانکی و تاخیر در حقوق کارگران پیمانکار تبدیل میشود.
رئیسجمهور اضافه کرد: در این مصوبه این موضوع مطرح شده که معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی دولت تمامی بدهیهای دولت را مشخص کرده و راه تسویه حساب آن را ظرف ۲ ماه ارائه کند.
روحانی تصویب این بند را موجب ایجاد احساس امنیت در پیمانکاران خواند و تصریح کرد: پیمانکار اگر احساس کند که از دولت طلبکار است و دولت نیز وی را رها کرده با مشکلات جدی نظیر بیانگیزگی روبرو میشود.
وی راهحلهای مطرح شده در این مصوبه را برای کوتاهمدت دانست و افزود: دولت برای بلندمدت نیز برنامههایی را به ویژه در حوزه نفت و گاز دارد.
*افزایش تولید گاز و نفت مهمترین دغدغه دولت در حوزه انرژی
رئیس قوه مجریه با اشاره به دستورالعمل ابلاغ شده به وزیر نفت گفت: ما در حوزه نفت با دو مورد فوری مواجهیم که اولین مورد مسئله تولید گاز است که به اندازه کافی نیست و هماکنون بسیاری از نیروگاههای ما به جای گاز نفت کوره مصرف میکنند.
روحانی با بیان اینکه امسال ۷ میلیارد دلار نفت کوره برای نیروگاهها مصرف شده است، اظهار داشت: این رقم تا پایان سال به ۱۷ میلیارد دلار میرسد و اگر در زمینه گاز بتوانیم کار سریع انجام دهیم این بار از روی کشور برداشته میشود.
وی برنامههای دولت یازدهم برای توسعه پارس جنوبی را یادآور شد و افزود: دولت در زمینه توسعه فاز ۱۵، ۱۶، ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی با اولویت ویژه برخورد میکند.
رئیس قوه مجریه تصریح کرد: وزیر نفت قول داده که تا پایان سال روزانه ۳۰ میلیون مترمکعب بر تولید گاز افزوده شود.
روحانی با بیان اینکه هماکنون در زمینه تولید نفت نیز با کاهش روبرو هستیم، گفت: این مشکل باید به زودی و با تلاش وزارت نفت حل شود.
رئیسجمهور ظرفیت تولید نفت و گاز را برای کشور موضوعی استراتژیک خواند و افزود: البته در این زمینه برای پالایشگاههای خلیج فارس نیز برنامههایی داریم و با اقداماتی که انجام میشود واردات بنزین مرتفع خواهد شد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود، در زمینه بهبود فضای اقتصادی کشور به مسئله کشاورزی اشاره و افزود: در زمینه کشاورزی تصمیمات مهمی گرفته شده چون در این زمینه به واردات تکیه زیادی داریم.
*امسال باید ۷.۵ میلیون تن گندم وارد کنیم
رئیسجمهور با بیان اینکه امسال باید ۷.۵ میلیون تن گندم وارد کنیم، اظهار داشت: دو مشکل در این زمینه وجود دارد مشکل اول مسئله تهیه کود است که باید اقدام سریعی درباره آن انجام شود و مسئله قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی است.
رئیس جمهور در ادامه سخنانش با بیان اینکه باید قیمت محصولاتی که از کشاورزان خریداری میشود منطقی باشد، گفت: زمانی که انتخابات انجام شد من تأکید کردم قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی باید افزایش یابد.
روحانی افزود: دولت قبل قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی را به ۸۰۰ تومان رساند اما این قیمت کم است و ما باید آن را به میزانی برسانیم که کشاورزان بتوانند اقدام به کشت محصول کنند.
وی با اشاره به اینکه حفظ امنیت غذایی جزو موارد استراتژیک برای کشور است، گفت: اگر شرایط مهیا شود، کشاورزان نیز به صحنه میآیند؛ البته آنان برای افزایش تولیدات کشاورزی تمایل بالایی دارند و روستاییان عزیز نیز رأی بالایی به بنده دادند.
رئیس جمهور گفت: دولت مکلف است نسبت به ارتقاء و اشتغال مردم تمام تلاش خود را بکند.
روحانی با تأکید بر ضرورت خودکفایی کشور در عرصه کشاورزی گفت: کشاورزان ما میتوانند محصولات کشاورزی را در داخل و با قیمت کمتر از میزانی که دولت آن را از کشور دیگری خریداری میکند، در داخل تولید کنند.
وی با اشاره به ضرورت تأمین ماشینآلات کشاورزی برای کشاورزان و ایجاد رونق تولید، گفت: ماشینآلات نو قیمت بالایی دارند اما ماشینآلات دسته دوم که یک سال کار کرده باشند، میتوانند سبب رونق تولید شوند و ما اجازه واردات ماشینآلات دسته دوم را به شرط سالم بودن و داشتن عمر کمتر از ۵ سال صادر کردهایم.
رئیس جمهور در ادامه سخنان خود با اشاره به بحث یارانهها، اظهار داشت: از همان ابتدا مشخص بود که منبع درآمد یارانهها مشکل دارد و مجلس محترم به همین منظور قانونی تصویب کرد که قیمت حاملهای انرژی ۳۸ درصد افزایش یابد.
روحانی با بیان اینکه این مصوبه را دولت قبل باید اجرا میکرد اما اجرایی نشد، افزود: دولت اولویت اول خود را رونق تولید قرار داده و ما راهحلهایی را پیدا کردهایم تا منابع یارانهها تأمین شود و اگر اصلاحیهای که ما به مجلس دادیم تصویب شود، روال سابق ادامه پیدا خواهد کرد.
رئیس جمهور اظهار داشت: برای مرحله سوم آسیبشناسیهایی انجام خواهد شد که این آسیبشناسیها برای انجام مقدمات اجرای آن در نظر گرفته میشود.
روحانی با بیان اینکه دولت در تمام زمینهها اعتدال را مطرح کرده است، گفت: ما در سیاست خارجی تعامل سازنده را مطرح کردهایم که ممکن است سیاست خارجی دولت و شیوه حل و فصل آن کمی فرق کند و به تعبیر مقام معظم رهبری نرمش، انعطاف و مانور هنرمندانه و قهرمانانه مورد قبول ماست که البته باید اصول و آرمانها نیز مدنظر باشد.
وی افزود: سیاست خارجی دولت با یک آغاز خوب مواجه شد و آن این بود که در مراسم تحلیف از کشورهای دوست بیش از ۵۰ کشور حضور یافتند که ۱۱ کشور در بالاترین سطح و بقیه در سطح وزیر خارجه و وزیر حضور پیدا کردند.
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه چنین مسألهای تاکنون بیسابقه بوده است، گفت: البته این فضا را مردم آفریدند؛ فضای جدید به دلیل حضور تاریخی مردم و نشاط مردم پدید آمد و مردم با حضور حماسی خود پیامی را در دنیا منتشر کردند و بسیاری نیز در دنیا این پیام را شنیدند که این پیام، پیام یک ملت بزرگ و تاریخی است.
روحانی افزود: تقریباً تمام کشورهای دنیا به جز چند کشور خاص پیام تبریک فرستادند و پیام تبریک آنها نیز پاسخ داده شد؛ تمام کشورهای مطرح اروپایی نیز پیام تبریک ارسال کردند.
وی با اشاره به دو سفر مهم قریبالوقوع خود به قرقیزستان و نیویورک، توضیح داد: اولین برنامه سفرم شرکت در اجلاس سازمان همکاریهای شانگهای است که پنجشنبه این هفته عازم قرقیزستان هستم.
روحانی اضافه کرد: ما در آنجا با رؤسای جمهوری چند کشور ملاقات خواهیم کرد که یکی از این ملاقاتها دیدار با رئیس جمهور کشور روسیه است و روابط ما با کشور روسیه به عنوان یک کشور همسایه همیشه مهم بوده است.
رئیس جمهور همچنین به ملاقات خود با رئیس جمهور کشور چین اشاره کرد و گفت: روابط ما با کشور چین روابطی گسترده است و چینیها آمادگی خود را برای سرمایهگذاری در زمینههای مختلف اعلام کردهاند.
روحانی افزود: یکی از مهمترین مصوبات ما در روز یکشنبه هفته جاری امکان استفاده و بهرهبرداری از حسابهایی بود که پول نفت در خارج از آن قرار دارد و اینکه چگونه میتوان زمینه را برای استفاده از آنها و فاینانس مبالغ این حسابها و همچنین فراهم کردن زمینه سرمایهگذاری آماده کرد.
وی بر همین اساس خاطرنشان کرد: از این رو ملاقات ما با رئیس جمهور کشور چین اهمیت ویژهای خواهد داشت.
روحانی در پاسخ به این سوال که چرا نیویورک انتخاب شد؟ آیا اهمیت خاصی داشت؟، گفت: ما که انتخاب نکردیم. اجلاس مجمع عمومی و اجلاس سالانه و دعوت دبیرکل از بنده برای حضور در این اجلاس بود.
وی تصریح کرد: حضور من در این اجلاس و سخنرانی من و اعلام مواضع دولت جدید اهمیت دارد؛ اجلاس دیگری نیز با عنوان خلع سلاح است که در آن نیز شرکت کرده و سخنرانی دارم؛ همچنین اجلاس دیگری برای کشورهای غیرمتعهد که در سطح وزرای امور خارجه است اما بنده در افتتاحیه آن سخنرانی خواهم داشت.
رئیسجمهور افزود: بنابراین سه سخنرانی مهم در نیویورک خواهد بود. ضمن اینکه جلسات متعددی در بخشهای مختلف برگزار خواهد شد. همچنین چند مصاحبه خواهد بود و دیدار با ایرانیان که فکر میکنم اهمیت خاصی خواهد داشت به ویژه گفتوگویی که با نخبگان سیاسی و فرهنگی خواهیم داشت.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر تشکیل جلسه گفتوگو با ۱+۵ اظهار داشت: مقدمات کار از طرف ما برای مذاکره که ۱+۵ شروع آن بود، آماده شد. لازم بود مسئول مذاکرهکننده تعیین شود که مقرر شد به جای دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، وزارت خارجه مسئول مذاکرات هستهای باشد.
*برای گفتگوی جدی با دنیا آمادهایم
روحانی گفت:این قدم اول بود که برداشته شد. قدمهای دیگری نیز در زمینه مسئله هستهای برداشته شده و بنده فکر میکنم ما کاملا برای یک گفتوگوی جدی با دنیا هم با ۱+۵ و هم با آژانس بینالمللی اتمی آمادگی داریم.
*هیچ کس نمی تواند ایران را از حق مسلم خود محروم کند
رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که این مذاکرات در چه چارچوبی انجام خواهد شد، آیا همان چارچوبهای قبلی است، گفت: آنچه مدنظر ماست این است که برای جمهوری اسلامی ایران همه حقوقی که طبق مقررات بینالمللی و مهمترین آن معاهده انپیتی است باید حفظ شود و هیچ کس نمیتواند ملت ایران را از حق مسلم خود محروم کند.
وی اظهار داشت: یکی از حقوق مسلم ملت ایران غنیسازی در خاک خودش است البته در چارچوب مقررات بینالمللی با نظارت آژانس و صلحآمیز بودن،اگر کشورها نگرانی دارند ما آنها را مرتفع میکنیم و در این زمینه دنبال اعتماد متقابل، احترام متقابل و حقوق برابر هستیم.
روحانی یادآور شد: چارچوب ما مقررات بینالمللی و انپیتی است. بنده معتقدم اگر طرف مقابل اراده جدی داشته باشد مسئله هستهای در یک زمان نه چندان بلند قابل حل است.
رئیسجمهور در پاسخ به این سوال که آیا فکر میکنید الان اراده جدی وجود دارد، گفت: بنده البته هیچ وقت بدبین نبودم و در شرایط دولت جدید حتما نباید بدبین باشیم چون اراده کافی، شیوه مناسب و منطق قوی در طرف ما وجود دارد. در طرف آنها نیز باید اراده جدی وجود داشته باشد و آنها هم بخواهند مسئله را حل و فصل کنند.
وی افزود: آن کسی که بازنده است معنایش این است که تحمل نمیکند و ادامه نخواهد داد؛ برای ادامه کار میتوانیم بازی برد-برد داشته باشیم و برای آن آماده هستیم؛ فکر میکنم این کار در نیویورک شروع میشود. حال با ملاقات وزیر خارجه ما با وزرای مربوطه و بنده نیز ملاقاتهایی دارم و برخی از وزرای خارجه ۱+۵ نیز از هماکنون درخواست ملاقات کردند و این کار آغاز میشود و ما آمادگی داریم برای هر سطحی مسئله را حل کنیم.
*زمان حل و فصل مساله هسته ای برای دنیا نامحدود نخواهد بود
روحانی گفت: دنیا کاملا باید بداند این دوره زمانی برای حل و فصل مسائل هستهای نامحدود نخواهد بود. ما یک دوره زمانی مشخصی داریم و از این دوره زمانی فرصتی که ملت ما در این انتخابات به وجود آوردند دنیا هم باید استفاده کنند و ما هم از این فرصت استفاده میکنیم و امیدواریم ما بتوانیم این مشکلات را حل کنیم.
رئیسجمهور در پاسخ به این سوال که یکی از محورهای مهم سیاست خارجی شرایط خاص منطقه است و مهمترین بند آن مسئله سوریه است، تحلیل شما در این باره چیست؟، گفت: منطقه خاورمیانه همیشه حساس بوده و الان حساستر است؛ منطقه با دو مسئله که دشمنان این منطقه آفریدند مواجه شده است.
وی افزود: مشکل اول اختلافات طایفهگری در این منطقه است و یک مشکل، مشکل تروریسم است که این دو مشکل کمکم دامن بسیاری از کشورها را فرا گرفته و سوریه یک اهمیت ویژهای برای منطقه دارد و خط مقدم مقاومت است و در سوریه امروز شرایط به یک جنگ داخلی تبدیل شده است.
رئیسجمهور اضافه کرد: ما در آنجا طایفهگری، افراطیگری، تروریسم و مداخله خارجی میبینیم و همه اینها مشکلات را دوچندان کرده است، مخصوصا بهانهگیری اخیر به بهانه مسئله شیمیایی ، البته ما استفاده از سلاح شیمیایی در هر کشوری در هر منطقهای با هر شرایطی را محکوم میکنیم ؛ اما به این بهانه میخواستند مداخله خارجی را شروع کنند.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران و دولت در این زمینه بسیار فعال بود، یعنی علاوه بر اینکه من مذاکراتی با برخی سران کشورها داشته ام و پیامهایی فرستاده شد، وزیر خارجه نیز با بیش از ۳۵ همتای خود در این زمینه مذاکره و گفتوگو کرد و ما امیدواریم این تلاشها کمکم به ثمر بنشیند.
روحانی اضافه کرد: امید ما این است که جنگی آغاز نشود. علامتهایی مشاهده میکنیم و اگر موفق شویم که منطقه را و سوریه را از یک حمله نظامی دور کنیم به نظرم قدم مهمی برای منطقه و ثبات منطقه برداشتهایم.
*از هرگونه ابتکار برای جلوگیری از جنگ در منطقه استقبال میکنیم
وی در پاسخ به سوالی درباره پیشنهاد روسیه و نرمشی که در مقابل این پیشنهاد در واشنگتن دیده شده، آیا خطر جنگ رفع شده است یا در آغاز رفع آن هستیم یا خیر، اظهار داشت: احتمال اینکه این خطر کم شده باشد خیلی زیاد است. البته هنوز صددرصد نمیتوان در این زمینه حرف زد اما ما هر اقدامی یا هر ابتکاری که در سطح بینالمللی برای جلوگیری از جنگ باشد و در چارچوب مقررات بینالمللی باشد حمایت میکنیم البته بحثی که امروز مطرح است نظارت بر سلاح شیمیایی است و اصولا ما موافقیم.
روحانی گفت: ما با سلاح شیمیایی کلا مخالفیم و نظر ما این است کل منطقه عاری از سلاح شیمیایی باشد و جمهوری اسلامی ایران به این معاهده پیوسته که معاهده منع سلاح شیمیایی است و همه باید به این معاهده بپیوندند. اگر خدای ناکرده جنگی آغاز شود ما این جنگ را در این منطقه بسیار خطرناک میبینیم و آثار بسیار مخربی خواهد داشت و اول دامان آنهایی را میگیرد که شروعکننده جنگ باشند و البته ما حمایتهای نوعدوستانه خود را به مردم سوریه انجام خواهیم داد.
رئیسجمهور پس از اتمام سخنانش، از ملت بزرگ ایران به خاطر حمایتهایشان تقدیر و تشکر کرد.
وی در پایان از رسانه ملی نیز تشکر کرد که در مقاطع مختلف نقش ارزشمندی داشته است و گفت: قول میدهم گزارشدهی درباره شرایط کشور در فاصلههای کوتاه و نه چندان دور انجام شود و امیدوارم در دهه کرامت مشمول عنایات خاندان رسالت به ویژه مولا علی بن موسیالرضا (ع) باشیم. http://hadidnews.com/vdchmini.23nmkdftt2.html