اندیشکده مطالعات راهبردی «بگین سادات» در گزارشی به نوشته «یهزکل درور» به بررسی احتمال حمله اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران میپردازد و راهکارهایی برای جلوگیری از حمله تلافیجویانه ایران به مقامات اسرائیلی پیشنهاد میدهد.
مرکز «بسا» در گزارش خود آورده است: دسترسی ایران به سلاحهای هستهای، به این دلیل که حاکمان ایران ممکن است حقیقتا از آن استفاده کنند، چه مستقیم و چه غیر مستقیم، خطری جدی برای اسرائیل محسوب میشود. همچنین ممکن است که سلاحهای هستهای ایران باعث گسترش سلاحهای هستهای در خاورمیانه شده و باعث افزایش هرچه بیشتر این خطر شود. گفته میشود که حمله به ایران برای اسرائیل عواقب سنگینی داشته و اسرائیل ترجیح میدهد آمریکا این کار را به نیابت از تلآویو انجام دهد. در حالی که اوباما، به دلیل تجربیات ناموفق آمریکا در عراق و افغانستان، دیپلماسی و مذاکره را راه حل این مناقشه میداند.
■ حمله اسرائیل به ایران مساوی است با خدشه دار شدن روابط اسرائیل با آمریکا و سایر قدرتها، و وخیمتر شدن مناقشه اعراب و اسرائیل ■
نویسنده این گزارش مینویسد: امید است که تحریمهای بینالمللی از دستیابی ایران به سلاحهای هستهای جلوگیری کند و در صورت لزوم، آمریکا دست به حمله پیشدستانه بزند. اما اسرائیل نمیتواند آینده امنیت ملی خویش را به دست تصمیمگیریهای نامشخص دیگران بسپارد. اگر پیشروی ایران برای ساخت سلاح هستهای متوقف نشود، اسرائیل انتخابی بجز حمله به تجهیزات نظامی و هستهای ایران - تا زمانی که آسیبپذیر هستند - نخواهد داشت. در چنین موردی، انتظار واکنشی خشونتآمیز از طرف ایران میرود، اما تاثیر اقدام تلافیجویانه توسط ایران نباید اغراق شود. حتی فرضهای بدبینانه درباره گستره اقدام تلافیجویانه ایران روشنساز این مسئله است که آسیب مورد انتظار، چندین برابر کمتر از پتانسیل تخریبی حمله هستهای ایران به اسرائیل خواهد بود. سایر پیامدهای بالقوه ناشی از حمله اسرائیل به ایران عبارت است از خدشه به روابط اسرائیل با آمریکا و سایر قدرتها، و وخیمتر شدن مناقشه اعراب و اسرائیل. به هر حال، جدیترین پیامد ممکن این است که ایران فعالیتهای هستهای خود را با هدف انتقام از اسرائیل، از سر بگیرد.
برای کاهش این پیامدهای منفی بالقوه و اتخاذ تدابیری که مانع از سر گیری تلاشهای ایران شود، اسرائیل باید با تکیه بر طرح صلح اعراب و اسلام، حمله نظامی خود را با طرحی برای پیشبرد معاهده صلح خاورمیانه همراه سازد. یکپارچهسازی حمله نظامی با یک طرح صلح وسیع، چندبعدی و موثق، منافع هر دو طرف را چند برابر خواهد کرد، چه دولتهای عربی فورا پاسخ مثبت دهند یا خیر.
■ حمله در صورتی که همراه با طرح صلح باشد کم مسئله تر و معتبرتر خواهد بود■
توصیه به حمله نظامی، در صورتی که راه دیگری وجود نداشته باشد، ضرورتاً وابسته به ارائه یک طرح صلح از طرف اسرائیل نیست. اما توصیه به حمله در صورتی که همراه با چنین طرحی باشد کم مسئله تر و معتبرتر خواهد بود. بحرانی که در اثر حمله پیشدستانه اسرائیل به تجهیزات نظامی ایران به وجود خواهد آمد، احتمالاً به شکلی متناقضنما فرصتی مناسب را برای طرح صلح، هم در خاورمیانه و هم در سیاستهای داخلی اسرائیل، فراهم خواهد کرد. بنابراین، امکان تحقق این توصیه دوسویه نیز وجود دارد.