مصاحبه رییسجمهور با رسانه آمریکایی حاوی چند نکته مهم است که ابهامات زیادی به وجود آورده است.
به گزارش حدید نیوز: کمتر از یک هفته تا مراسم تحلیف دوره دوم ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» مانده که به یکباره مصاحبهای از «مسعود پزشکیان» رئیسجمهور ایران با شبکه تلویزیونی ان. بی. سی آمریکا منتشر میشود که وی صراحتاً از آمادگی ایران برای مذاکره با دولت دوم ترامپ سخت میگوید. کنش رسانهای که در این مقطع تاریخی به یک خطای محاسباتی و اقدام عجولانه میماند.
پیش از این نیز رسانههای اصلاح طلب و تیم تبلیغات رسانهای دولت با آب و تاب فراوان از پیام رئیسجمهور که قرار است از یک رسانه آمریکایی منتشر شود صحبت میکردند. موضوعی که محتوای آن از پیش با کلید واژه «مذاکرات شرأفتمندانه» تقریباً لو رفته بود.
یک عملیات رسانهای که معلوم نیست کارکرد داخلی دارد یا خارجی؟ آن هم قبل از روی کار آمدن ترامپی که سابقه خروج از برجام و پای گذاشتن بر روی توافقی که آمریکا آن را امضا کرده بود را دارد.
این همه عجله جهت مشتاق نشان دادن ایران برای مذاکره با ترامپ چه عایدی برای کشور دارد؟ آیا این موضوع حسن نیت ایران که همواره در برجام متعهد بود را نشان میدهد؟ تأکیدی موکد بر یک امر بدیهی دیپلماتیک؛ گویی این ایران بوده که از برجام خارج شده و نیازمند آن است که در طرف مقابل اعتمادزایی کند.
آیا این نوع مصاحبهها با یک مجری «شو من» پیام قدرت ایران را به طرف خارجی متبادر میسازد یا حاکی از ضعف کشورمان است؟ این درحالی است که خود پزشکیان در همین گفت و گو عنوان میکند که مشکل مذاکره نیست بلکه در تعهدی است که از گفت و گو و مذاکره نشأت میگیرد.
کلید واژه «مذاکره شرأفتمندانه» با فردی که به هیچ قواعدی پایبند نیست باز ایجاد تعهد یکطرفه از سوی ایران است تا طرف مقابل.
همه این کنشهای رسانهای بیشتر از این که توپ را در زمین طرف مقابل بیندازد، عطش مذاکره ایران را نمایان میکند. با چنین شروعی چندان امید امتیازگیری از طرف مقابل احساس نمیشود؛ خصوصاً اینکه از زمان پیشاآغاز دولت ترامپ، ایران به سمت طرف مقابل حرکت کرده است.
در کدام قواعد دیپلماتیک این نوع پا پیش گذاشتنها سبب ایجاد امتیاز برای یک کشور شده است که دولت اقدام به چنین عملی کرده است و رئیس جمهور به استقبال یک مجری آمریکایی میرود؟
در این مصاحبه از عدم مجازات طرف مقابل که اقدام به ترور یکی از بلندپایهترین مقامات نظامی کشور «سرلشکر شهید سلیمانی» کرده است، سخن گفته میشود.
حتی کار به جایی رسیده است که گویی طرف ایرانی بیتاب است تا با طرفی که در ترور فرمانده بلندپایه خود نقش داشته است پای میز مذاکره بنشیند. شهید سلیمانی که میلیونها تن از مردم ایران برای پاسداشت اقدامات و زحمات ایشان به خیابان آمدند و این شهید بزرگوار را بدرقه کردند.
مشخص نیست این موضوعات با هماهنگی چه کسی مطرح شده است. این در حالی است که شواهد و قرائن نشان میدهد که کشورمان از مجازات قاتل شهید سلیمانی کوتاه نیامده است.
پزشکیان همواره نسبت به استفاده از کارشناسان مجرب و متخصص سخن گفته اما به نظر میرسد افرادی که به اسم کارشناس اطراف وی را گرفتهاند نسخههای نخ نما شده و شکست خورده دورههای قبل را به وی ارائه میکنند و از درون این مشاورهها چنین اقدام دست پاچه و خارج از دایره منافع ملی کشورمان بیرون میآید.
این نوع کنشها از چه اتاق فکری و با چه مبنایی ساطع شده است؟ دقیقاً با این رفتار قرار است چه اتفاقی در حوزه دیپلماسی رقم بخورد و این نوع اقدام حاکی از چه برنامه خاصی است که دولت پزشکیان برای آن تبلیغ میکند و برای آن تا این حد عجله دارد؟
همه این موارد سؤالاتی است که هنوز پاسخ آن مکشوف و مشخص نشده است و تنها یک پیام را ایجاد کرده که دولت پزشکیان برای مذاکره بسیار عجله دارد و اغلب تخم مرغهای خود را در سبد مذاکرات چیده است و در راه دولتی حرکت میکند که 8 سال کشور را به عقب راند./ فارس