با فرا رسیدن سرما، سگهای ولگرد نهتنها تهدیدی برای امنیت و سلامت کودکان و خانوادهها شدهاند، بلکه افزایش سگگزیدگیها زنگهای خطر را به صدا درآورده است.
به گزارش حدید نیوز: «سگ، یک پسربچه هفتساله را در اهواز جلوی درب خانهاش گاز گرفت و بچه بعد از چند روز فوت کرد؛ حالا ما مادران وحشت زدهایم که نکند نفر بعدی فرزند ما باشد، خصوصاً در فصل سرما که زمان حضور دانشآموزان در مدارس است...» این بخشی از پویشی است که یک مادر در سامانه فارس من خبرگزاری فارس ثبت کرده است.
در همین حال سرپرست مرکز بهداشت بجنورد علی نعمتی ۲۷ آذرماه گفت که «برودت هوا و نبود سرپناه» برای حیوانات موجب شده سگها به محل زندگی مردم نزدیک شوند و در نتیجه سگگزیدگی افزایش یافته است.
هفتهای نیست که خبری درباره حمله سگهای ولگرد به مردم رسانهای نشود. در سال جاری تاکنون ۱۷ مورد مرگ ناشی از ابتلا به هاری ثبت شده است که اکثر آنها کودک بودهاند و در اثر حمله سگهای ولگرد، مجروح شده و آسیب جسمی و روحی دیدهاند.
آخرین حملهای که در گزارشات آمده است حمله سگ به دانشآموزی در یاسوج بوده است.
پیشتر رئیس اداره کنترل حیوانات شهری سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران داود معظمی گودرزی نیز گفته بود که «با توجه به شروع فصل سرما و کمبود غذا با افزایش ورود حیوانات به محیطهای شهری مواجه هستیم.»
عقیمسازی سگهای بدون صاحب بهعنوان یکی از راهکارهای مطرح برای ساماندهی جمعیت این حیوانات، بهویژه در شهرهای بزرگ از اهمیت ویژهای برخوردار است. با این حال، با توجه به آمار غیررسمی که جمعیت سگهای ولگرد را حدود ۳ میلیون تخمین میزند، صرفاً عقیمسازی نمیتواند بهعنوان یک راهحل جامع و دراز مدت عمل کند.
کارشناس محیط زیست ایمان معماریان میگوید که هیچ راهحلی وجود ندارد که بتوان یکشبه معضل سگهای ولگرد خیابانی را برطرف کرد، اما «با عقیمسازی، جمعیت پایدار این سگها غیرمولد و غیرهار میشود».
علیرضا یکتانیک، فعال محیط زیست، میگوید که عقیم سازی کلاً دروغ است و در کنترل جمعیت سگها هیچ اثری ندارد. «بازاری برای یک تعداد دامپزشک و کاسبان سگ بوده و هیچ اثر مفید و موثری نداشته است.» آنها به جای اینکه سگ ماده را عقیم کنند سگ نر را عقیم میکنند که راحتتر باشد و مثل مادهها احتیاج به نگهداری نداشته باشند.
عبدالرضا باقری، کنشگر محیط زیست، میگوید که اگر این سگها را عقیم و بعد رهاسازی کنند باز هم این حیوان شکار میکند، بنابراین «عقیمسازی به تنهایی کارایی ندارد» باید در کنار عقیمسازی محدود هم بشوند تا نتیجه بخش باشد. برای کنترل بیماریها و نگهداری این تعداد سگ نیاز به همکاری تیمهای مختلفی است. در کشورهای دیگر با ایجاد پناهگاهها و مراکزی برای نگهداری این سگها، کمک نهادهای مردمی و مراکز دولتی و تیمارداری آنها، این حیوانات برای نگهبانی و استفاده سایر مصارف به فروش میرسند. / فارس