اسرائیل برای جلوگیری از فشار بیشتر بر اقتصاد بحرانزدهاش تن به باج داد و امتیازاتی را به آمریکا اعطا کرد.
در حالیکه رژیم صهیونیستی یک ماه پیش برای جلب رضایت واشنگتن، تعرفههای گمرکی واردات کالا از آمریکا را بهطور کامل حذف کرده بود، دولت آمریکا تنها یک روز بعد با اعمال تعرفه ۱۷ درصدی بر کالاهای اسرائیلی، پاسخ متفاوتی به این امتیاز داد.
حالا، اسرائیل برای جلوگیری از فشار بیشتر بر اقتصاد بحرانزدهاش، ناچار به عقبنشینی دوباره و اجرای نسخه آمریکایی شعار معروف خود شده است: «آنچه برای آمریکا خوب است، برای اسرائیل هم خوب است!»
نیر برکات، وزیر اقتصاد و صنعت رژیم صهیونیستی، در گفتوگویی با رسانهها در دبی، فاش کرد که اسرائیل امتیازات تجاری تازهای به آمریکا داده است تا بلکه بتواند توافقی بهتر در زمینه تعرفههای گمرکی با ترامپ، بهدست آورد.
برکات اعلام کرد که اسرائیل به بزرگترین شریک تجاری خود، یعنی آمریکا، اطلاع داده که قرار است استانداردها برای واردات کالاهای آمریکایی به سرزمینهای اشغالی کاهش یابد؛ اقدامی که پیشتر در مورد اتحادیه اروپا نیز انجام شده بود. او گفت این رویکرد با نام «آنچه برای اروپا خوب است، برای اسرائیل خوب است» شناخته میشود.
جنگ غزه و فشار تعرفهای؛ اسرائیل بهدنبال فرار از ضربالاجل ۹۰ روزه
اما به گفته او، اینبار آمریکاییها درخواست متفاوتی داشتند: «آمریکاییها گفتند: صبر کنید، ما میخواهیم شما شعار 'آنچه برای آمریکا خوب است، برای اسرائیل خوب است' را هم بپذیرید.»
برکات افزود: «ما فوراً گفتیم: خوب، این موضوع مهمی است و با خوشحالی آن را انجام میدهیم.»به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، اسرائیل تلاش میکند مدتزمان مهلت ۹۰ روزهای را که از سوی واشنگتن تعیین شده دائمی کند تا از فشارهای تازه بر اقتصادش—که از جنگ ۱۸ ماهه در غزه بهشدت آسیب دیده—جلوگیری شود.
رئیس بانک مرکزی اسرائیل نیز اخیراً هشدار داد که تعرفههای گمرکی اعمالشده از سوی ایالات متحده، تأثیر منفی قابل توجهی بر اقتصاد رژیم صهیونیستی داشته و بازارهای مالی و سرمایهگذاریهای فناورانه را تحت فشار قرار داده است.
شوک تلآویو از تصمیم ترامپ؛ تعرفه بهجای تشکراین فشارها زمانی دوچندان شد که ترامپ درست یک روز پس از اعلام لغو کامل تعرفه واردات از آمریکا توسط وزیر دارایی اسرائیل، بزالل اسموتریچ، تعرفهای ۱۷ درصدی بر کالاهای اسرائیلی اعمال کرد.
اقدامی که به گفته بلومبرگ، شوک قابلتوجهی به مقامات اسرائیلی وارد کرد.برکات تأکید کرده که مهمترین واردات اسرائیل از آمریکا شامل کالاهای مصرفی، ماشینآلات و اقلام مرتبط با ایمنی و امنیت میشود؛ اما اکنون این اقلام با هزینهای سنگینتر وارد میشوند.در این میان، یک تیم ویژه در دفتر نخستوزیر بنیامین نتانیاهو وظیفه مذاکره با طرف آمریکایی را بر عهده دارد. با این حال، برکات از افشای جزئیات دیگر اختلافات موجود در این مذاکرات خودداری کرد.
شرط اسرائیل برای خرید متقابل؛ قربانی جدید فشارهای آمریکا
اما تنش اقتصادی میان واشنگتن و تلآویو تنها به تعرفهها محدود نمیشود. در سایه سیاستهای تهاجمی ترامپ، دولت آمریکا اکنون خواستار حذف الزام خرید متقابل از سوی شرکتهای آمریکایی در پروژههای دولتی اسرائیل شده است؛ شرطی که تا امروز یکی از ارکان بقای صنایع داخلی اسرائیل، بهویژه در بخش دفاعی، به شمار میرفت.
بر اساس قوانین فعلی، شرکتهای آمریکایی در قراردادهای دفاعی غیرمشمول کمکهای مالی آمریکا ملزم به خرید متقابل ۵۰ درصدی هستند؛ این عدد در قراردادهای غیرنظامی ۳۵ و در سایر قراردادهای دولتی ۱۸ درصد است. اما واشنگتن این سازوکار را «تبعیض علیه شرکتهای آمریکایی» میداند و برای لغو کامل آن فشار میآورد.
تضعیف صنایع نظامی اسرائیل
همزمان، دولت نتانیاهو در ماههای گذشته گامهایی چون کاهش تعرفه واردات، پذیرش استانداردهای فنی آمریکا، و حتی جهتگیری در خریدهای دولتی به نفع شرکتهای آمریکایی برداشته است، اما فشارهای اقتصادی دولت ترامپ همچنان ادامه دارد.
برخی تحلیلگران معتقدند آمریکا علاوه بر کاهش کسری تجاری، بهدنبال مهار زنجیره تأمین کشورهای متحد نیز هست؛ اقدامی که نمونه روشن آن، حذف شرکت چینی CRRC از مناقصه واگنسازی متروی بیتالمقدس، به درخواست غیرمستقیم واشنگتن بود.
در این میان، شرکتهای بزرگ دفاعی اسرائیل مانند البیت، رافائل و صنایع هوایی، با توجه به زیرمجموعههایشان در خاک آمریکا، گزینه جایگزین دارند و میتوانند تولیدات خود را تحت برند «ساخت آمریکا» عرضه کنند.
اما شرکتهای کوچکتر، بهویژه در حوزه فناوری و دفاعی، با خطر تعطیلی یا انتقال کامل مواجهاند.در مجموع، روند پرشتاب امتیازدهی اسرائیل به آمریکا نشان میدهد که تلآویو عملاً در موضع ضعف اقتصادی قرار گرفته و نهتنها از واشنگتن امتیاز نگرفته، بلکه در تلاش برای کاستن از فشارها، عملاً امتیاز پشت امتیاز داده است؛ بیآنکه چشماندازی روشن از کاهش این فشارها در افق دیده شود.
اسرائیل عمدتاً کالاهای با فناوری پیشرفته به آمریکا صادر میکند؛ از جمله تجهیزات پزشکی، سامانههای الکترونیکی و ارتباطی، فناوریهای امنیتی و دفاعی، قطعات نیمهرسانا، و محصولات نرمافزاری. همچنین بخشی از صادرات شامل داروهای زیستی، تجهیزات نظامی پیشرفته و برخی محصولات کشاورزی با ارزش افزوده بالا است. http://hadidnews.com/vdcgxq9t.ak9zz4prra.html