وزارت نیرو میتواند از فرصت ۶۰ روزه تا شروع دوره گرم سال استفاده کند و از خاموشی گسترده در تابستان جلوگیری کند.
حیات وابسته به جریان بیوقفه انرژی است. هرگونه اختلال در جریان برق میتواند پیامدهای جبرانناپذیری داشته باشد.
خاموشیهای اخیر؛ زنگ خطری جدی
ظرفیت تولید عملیاتی برق کشور به مرز ۷۰ هزار مگاوات رسیده و رقم اوج بار شب گذشته حداکثر ۴۸ هزار مگاوات شد. به معنای دیگر فاصله ۲۲ هزار مگاواتی اوج بار و اوج تولید عملیاتی ثابت میکند، خاموشیهای اخیر به دلیل پدیده ناترازی برق نیست.
همچنین فرکانس شبکه به دلیل کمبود تولید تا ۴۹.۸۲ پایین آمد و محاسبات از عدد فرکانس نشان میدهد احتمالا روز گذشته کشور با ۵ هزار مگاوات کسری برق مواجه شده و تولید برق کمتر از ۴۳ هزار مگاوات بوده است.در نتیجه این خاموشیها بسیاری از شهروندان از گرما و اختلال در زندگی روزمره در فضای مجازی شکایت کردند.
۶ اقدام ضروری برای نجات تابستان
کارشناسان معتقدند وزارت نیرو تنها ۶۰ روز فرصت دارد تا با اجرای سریع راهکارهای کلیدی، از تکرار فاجعه خاموشیهای سال گذشته جلوگیری کند. بخشی از راهکارهای پیشنهادی به شرح ذیل است:
مدیریت هوشمند ذخایر آبی:
سدهای زنجیرهای کارون با بیش از ۱۰ میلیارد مترمکعب آب در حال حاضر، مهمترین منبع تولید برقآبی کشور هستند. در دو ماه گذشته عدم تناسب ورودی با خروجی سدهای زنجیره کارون زمینه کاهش سطح آب را فراهم کرده و اگر خروجی آب از این سدها با ورودی آن هماهنگ نشود، ایران بخش قابلتوجهی از ظرفیت تولید برق خود را در تابستان از دست خواهد داد.
تکمیل نیروگاههای در حال ساخت:
طبق اطلاعات شهریور ۱۴۰۳ بیش از ۸۰۰۰ مگاوات نیروگاه با پیشرفت ۴۲ درصد در دست ساخت است که باید هرچه سریعتر به بهرهبرداری برسد. نیروگاههای تجدیدپذیر و تحقق اهداف تعیین شده نیز نیاز به پیگیری مستمر برای اتصال به شبکه دارند.
بهرهبرداری بهینه از نیروگاهها:
وجود نیروگاههای متعدد بدون مدیریت صحیح فایدهای ندارد. باید از خروج همزمان نیروگاهها از مدار جلوگیری شود و نظارت لحظهای بر عملکرد آنها صورت گیرد.
برای مثال تصور کنید ۱۰۰ نیروگاه دارید، اما هر ۱۰۰ نیروگاه از مدار خارج هستند، با وجود مهیا بودن ظرفیت به خاموشی خواهید خورد و بر این اساس مدیریت متمرکز جهت حداکثر بهرهبرداری از حداکثر ظرفیت تولید برق میتواند کلید رهایی از خاموشی باشد.
تمرکز اختیار و مسئولیت در وزارت نیرو:
ناهماهنگی بین استانها و وزارت نیرو در سال گذشته باعث تشدید بحران شد. تمرکز تصمیمگیری در وزارت نیرو و سلب هرگونه مسئولیت از مدیریتهای محلی شامل استاندارها میتواند از تکرار این مشکل جلوگیری کند.
فرهنگسازی مصرف:
تجربه موفق طرحهای تشویقی مانند «پاداش صرفهجویی» نشان داده که مشوقهای مالی میتوانند در کاهش مصرف مؤثر باشند. گسترش این طرحها همراه با آموزش عمومی ضروری است.
رفع گلوگاههای شبکه:
پستهای فرسوده در کلانشهرها بهویژه مناطق مرکزی کشور، بزرگترین تهدید برای شبکه برق هستند. بهروزرسانی این پستها و استفاده از فناوریهای جدید میتواند از انسداد شبکه جلوگیری کند.
آزمونی برای مسئولان
تجربه تلخ خاموشیهای پاییز و زمستان سال گذشته نشان داد که فرصتسوزی میتواند به فاجعهای ملی تبدیل شود. حالا با فرصت ۶۰ روزه پیشرو، این سؤال مطرح است که آیا وزارت نیرو میتواند با اقدامات عملی از تکرار این بحران جلوگیری کند یا مشابه تجربه وزارت نفت با فرصت سوزی در پاییز پارسال، زمینه خاموشی دوباره کشور ایجاد میشود. پاسخ این سؤال را عملکرد آنها در هفتهها و ماههای آینده مشخص خواهد کرد. http://hadidnews.com/vdcae0ne.49noo15kk4.html