آموزش نسلهای جدید برای خدمت در دستگاهها و سرویسهای اطلاعاتی و امنیتی یکی از مهمترین وظایف همه کابینههایی که در اسرائیل روی کار آمدهاند.
به گزارش حدید نیوز، بر روی ویرانههای روستای سوری «قصرین» که اسرائیل آن را در سال 1967 اشغال کرد و ساکنین کشاورز آن را که در آن زمان بیش از 500 خانوار بودند، آواره کرد، کابینه «گولدا مایر» در سال 1973 تصمیم میگیرد، شهرک صهیونیستنشین «کتسرین» را بنا کند.
تنها در سال 1977 این شهرک توسط کمیته «اسکان مجدد جولان» اسرائیل بازسازی شد. دهههای بسیاری از آن زمان و کابینههای بعدی اسرائیل مانده بودند که چگونه فضا و محیط جذابی برای شهرکنشینان در بلندیهای اشغالی جولان ایجاد کنند، منطقهای که از مرکز اسرائیل و کانون اقتصادی، اجتماعی و فناوری اسرائیلیها دور شمرده میشود.
در شهرک کتسرین مقامات اسرائیلی دبیرستانی دایر کردند که سه سال است، تلاش میکنند، نوجوانان و جوانان اسرائیلی را با هدف رشد و آموزش آنها جذب کنند تا در چارچوب طرح «اودم» یا «یاقوت» تأمین کننده نیروی انسانی دو دستگاه «شاباک» و «موساد» باشند.
بر اساس گزارش پایگاه عبری زبان «واینت»، دانشآموزانی که به این طرح ملحق میشوند، به «دانشآموزان عتودا» (محصلان رشته نظامی و امنیتی) معروف میشوند.
آنها بر خلاف دیگر دانشآموزان در همه نقاط جهان، تحصیلات متوسطه را برای ادامه تحصیل در رشتههای دانشگاهی مختلف دانشگاهها ادامه نمیدهند و دغدغه و خواستههای آنها مانند دیگر جوانان نیست، بلکه به محض ورود به این روند تبدیل به افرادی به دور از نام و نشان واقعی خود میشوند، چون در اولین گام نام آنها تغییر داده میشود تا دورههای آموزشی لازم برای تبدیل شدن به نیروهای امنیتی سری اسرائیل را شروع کنند.
«گردن شما مانند برج داوود است که برای رصد و زیر نظر گرفتن دشمن»، این آیه از سفر «انشاد» عهد قدیم، شعار طرح امنیتی «تالپیوت» است که طرح مادر و زیربنای طرح «اودم» به شمار میآید.
«تالپیوت» "Talpiot" کلمه عبری معادل سلاح است که اساساً از همین آیه در تورات گرفته شده تا شعار طرح امنیتی فوقالذکر و بیانگر نقش امنیتی باشد که دانشآموختگان این طرح در آینده ایفا خواهند کرد و مشابه نقش و وظیفهای است که «برج داوود» در عهد قدیم در رصد دشمنان و مقابله با آنها ایفا میکرد.
به طور کلی، طرح «تالپیوت» یک طرح آکادمیک نخبهپرور و یک برنامه آکادمیک-نظامی در ارتش اسرائیل است که دانشآموختگان آن، در کنار ادای خدمت اجباری، بیش از 9 سال در آن تحصیل میکنند و آموزشهای لازم را میبینند.
هدف اصلی این طرح جذب دختران و پسران جوان با استعدادهای ویژه و هوش بالا برای پیوستن به دستگاههای امنیتی و آموزش آنها برای برعهده گرفتن مسئولیتهای مهم و اصلی در مراکز تحقیقاتی و مطالعاتی امنیتی است.
برای ادای این وظایف دانشآموختگان در ابتدا باید در رشتههای فیزیک، ریاضیات و علوم کامپیوتر آموزش ببینند و تبحر پیدا کنند و سپس در مشاغل امنیتی مورد نیاز مشغول به کار شوند.
طرح تالپیوت در سال 1979 در چارچوب به کارگیری درسهای گرفته شده از جنگ اکتبر 1973 ارائه شد.
در کنار طرح تالپیوت، طرح اودم نیز ارائه و اجرا شد تا نیروی انسانی مورد نیاز دوایر امنیتی هئیتها و دستگاههای حکومتی اسرائیل را تأمین کند. در رأس این هیئتها، هیئت «مفات» قرار دارد که دایره تحقیقات و توسعه تجهیزات نظامی و زیرساختهای فناوری وزارت امنیت اسرائیل است.
این طرح همچنین، نیروهای امنیتی و اطلاعاتی مورد نیاز وزارت آموزش و پرورش، شورای شهرک «کتسرین»، دو دستگاه موساد و شاباک، ارتش اسرائیل، آکادمی «تخنیون» در حیفا و دانشگاه آزاد اسرائیل را تأمین میکند.
به گفته واینت، در همین روزها اولین گروه از فارغ التحصیلان طرح «اودم» امتحانات تکمیلی خود را به پایان میرسانند و به این ترتیب، دبیرستان کتسرین اولین گروه از فارغ التحصیلان این طرح را که سه سال پیش به آن ملحق شده بودند، برای پیوستن به دوایر امنیتی و اطلاعاتی اسرائیل معرفی میکند، این درحالی است که این دبیرستان اعلام کرده، آمادگی دارد، برای سالتحصیلی جاری از دانشآموزان جدید ثبتنام به عمل آورد.
فارغ التحصیلان این طرح در دبیرستان کتسرین تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته مهندسی برق در آکادمی تخنیون ادامه میدهند. علاوه بر این، دورههای آموزشهای در مراکز امنیتی و اطلاعاتی اسرائیل را هم میبینند و در طرحهای مربوط بعه صنایع فناوری هم شرکت میکنند تا پس از پایان همه این دورهها و گذراندن همه این طرحها به خدمت اجباری بروند که 6 سال خدمت ثابت و مستمر را شامل میشود و بعد از آن در پستها و مناصب ارشد در نظر گرفته شده برای آنها در موساد و شاباک مشغول به کار میشوند.
درباره پراکندگی جغرافیایی دانشآموزان نیز باید گفت که 40 درصد از آنها را شهرکنشینان ساکن شهرکها و شهرهای شمال و جنوب اسرائیل تشکیل میدهند، این در حالی است که طرح اودم تلاش دارد، در آینده 50 درصد نیروهای مورد نیاز این طرح از دیگر مناطق اسرائیل تأمین شود و سهم دختران را 38 درصد افزایش دهد.
کمبود نیروی انسانی در سرویسهای اطلاعاتی و امنیتی
یکی از مهمترین دلایل اجرای طرح «اودم» به گفته «رویی شیور»، رئیس طرح در «مفات» یا همان دایره تحقیقات و توسعه تجهیزات نظامی و زیرساختهای فناوری وزارت امنیت اسرائیل، وجود کمبود شدید نیروی انسانی در یگانهای کلیدی دستگاههای حکومتی به ویژه سه دستگاه ارتش، شاباک و موساد است.
به گفته واینت، کمبود نیروی انسانی در دوایر کلیدی ارتش، شاباک و موساد مقامات مسئول اسرائیلی را به بر آن داشته تا به جای اینکه منتظر پایان تحصیلات متوسطه دانشآموزان شوند و سپس آنها را جذب کنند، از همان کلاس دهم افراد علاقمند را جذب و مرحله اول آموزش برای پیوستن به این دستگاهها را همان موقع با دانشآموختگان آغاز کنند.
این مرحله شامل یادگیری دروس و موضوعات علمی مانند ریاضیات، فیزیک، زبان انگلیسی، مدیریت اداری، پیشگیری، اقدامات جمعی، ایجاد انگیزه یا انگیزهبخشی وغیره است.
اما هدف دوم طرح اودم به گفته شیور دادن فرصت به جوانان اسرائیلی برای پل کردن خلاءها و شکافها و توسعه و گسترش دایره شناخت و دانش تکنولوژیک و رشد شخصیتی در مرحلهای است که شخصیت آنها در حال شکلگیری است و پیش از آنکه عملا تصمیماتی برای آینده خود بگیرند. / منبع: فارس