حمله به محل استقرار تکفیریها در ادلب سوریه دوربردترین عملیات موشکی سپاه به شمار میرود که میتوان از آن به عنوان تمرینی موثر و غافلگیرانه برای اصابت مراکز استراتژیک در فلسطین اشغالی یاد کرد.
به گزارش حدید نیوز؛ بامداد سهشنبه ۲۶ دی ماه نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در پاسخ به جنایات تروریستهای تکفیری و حامیان آنها از جمله رژیم صهیونیستی در کرمان و راسک، عملیات موشکی بی سابقهای را علیه مقرهای این گروهها در عراق و سوریه اجرا کرد. این عملیات از حیث تعداد موشکهای شلیک شده، بعد مسافت و شلیک از چندین محل پرتاب در جهتهای مختلف منحصر به فرد بوده که در ادامه به تشریح آنها خواهیم پرداخت.
چند موشک شلیک شد؟
سردار حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران لحظاتی پس از اجرای عملیات انتقام موشکی، در تماس تلفنی با سردار سلامی فرمانده کل سپاه جزئیات این عملیات را تشریح کرد. روابط عمومی سپاه نیز با انتشار بیانیهای جزئیات حمله به مقر جاسوسی موساد در اقلیم کردستان عراق و محل تجمع تروریستها در مناطقی از سوریه را به شرح زیر اعلام کرد:
_ ۴ فروند موشک خیبرشکن از خوزستان به مقر گروهک تکفیری داعش در منطقه ادلب سوریه
_ ۴ فروند موشک از غرب و نیز تعداد ۷ فروند موشک دیگر از شمال غرب کشور به مقر جاسوسی موساد در اقلیم کردستان عراق
_ ۹ فروند انواع موشک به محلهای استقرار سایر گروهکهای تروریستی در دیگر مناطق سرزمینهای اشغالی سوریه
با این اوصاف، در مجموع ۲۴ فروند موشک بالستیک از پایگاههای موشکی سپاه در خوزستان، کرمانشاه و آذربایجان شرقی به سمت مقرهای تروریستها در عراق و سوریه شلیک شده که بالاترین رکورد ثبت شده از نظر تعداد موشک در عملیاتهای سالهای اخیر نیروی هوافضای سپاه محسوب میشود.
نخستین استفاده رزمی از موشک خیبرشکن
موشک بالستیک خیبرشکن در تاریخ ۲۰ بهمن ۱۴۰۰ همزمان با گرامیداشت چهل و سومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با حضور سردار سرلشکر باقری فرمانده ستاد کل نیروهای مسلح و سردار حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه در یکی از پایگاههای زیر زمینی راهبردی سپاه رونمایی شد.
موشک خیبرشکن از نسل سوم موشکهای دوربرد سپاه و از نوع سوخت جامد بوده و بردی حدود ۱۴۵۰ کیلومتر دارد که بامداد سه شنبه ۲۶ دی ماه نخستین تجربه استفاده رزمی از این موشک توانمند را شاهد بودیم؛ بنابر اعلام سردار حاجی زاده ۴ فروند موشک خیبرشکن علیه مقر تروریستهای تکفیری در استان ادلب سوریه شلیک شده؛ یکی از اهداف حمله موشک خیبرشکن یک مرکز درمانی سابق در کفرتخاریم در شمال ادلب بوده که به عنوان مرکز آموزشی تروریستهای تکفیری مورد استفاده قرار می گرفت.
این موشک در فاز فرود دارای مانورپذیری برای عبور از سپر موشکی بوده و طراحی بهینه آن باعث شده وزن آن نسبت به نمونه های مشابه یک سوم کاهش یافته و مدت آماده سازی و شلیک آن نیز تا یک ششم تقلیل پیدا کند. چابکی و سرعت فوق العاده در اصابت اهداف در برد و شعاع ۱۴۵۰ کیلومتری از دیگر توانمندیهای این موشک است. بقایای ساختمان تخریب شده در این منطقه نشان میدهد این مقر دارای سازهای مستحکم و بتن مسلح بوده اما بر اثر اصابت سر جنگی قدرتمند موشک خیبرشکن به شدت تخریب شده است.
بخشی از نتایج حمله دقیق موشک خیبرشکن به پایگاه تکفیریها در ادلب سوریه
همچنین در حمله به مقر وابسته به موساد در نزدیکی شهر اربیل عراق نیز که احتمالا از دیگر موشکهای خانواده فاتح استفاده شده، سازه هدف بسیار مستحکم و با بتن مسلح چند لایه به نظر میرسد که باز هم موشکهای فاتح توانسته اند با دقت و قدرت انفجاری بالایی این مقر را با آسیب زیادی مواجه کنند. نکته قابل توجه در این حمله با برد حدود ۲۰۰ کیلومتر آن است که نسل اول موشکهای فاتح مورد استفاده در این عملیات، از آنچنان دقت بالایی برخوردارند که در عین انهدام کامل ساختمان، به اطراف آن حتی زمین ورزشی، آسیب خاصی نرسیده به گونه ای که خطای موشک حتی از ده متر نیز کمتر است.
مقر جاسوسی وابسته به موساد در اربیل پس از حمله موشکی سپاه
ضربه به مقر تکفیریها؛ تمرین حمله به تل آویو
با توجه به توضیحاتی که در بالا ذکر شد حمله به منطقه کفرتخاریم در استان ادلب، دوربردترین عملیات موشکی سپاه در شرایط رزمی است که تا کنون ثبت شده چراکه وجه اشتراک کلیه عملیاتهای موشکی گذشته این بود که در شعاع کمتر از ۱۰۰۰ کیلومتر اجرا شده بودند اما این بار اهدافی در برد ۱۳۰۰ کیلومتر، با دقت بالا و غافلگیری کامل مورد اصابت قرار گرفتند.
همچون هدف در نظر گرفته شده برای انهدام مرکز واقع در اقلیم عراق، در حمله به مقر تکفیریها در استان ادلب نیز سازه هدف بسیار مستحکم و با بتن مسلح چند لایه به نظر میرسد که این بار موشکهای خیبرشکن توانسته اند با دقت و قدرت انفجاری بالایی این مقر را با آسیب زیادی مواجه کنند و این موضوع را بار دیگر اثبات کنند که نسل جدید موشکهای سپاه پاسداران، در عین رسیدن به بردهای بیش از هزار کیلومتر از سرجنگی قدرتمند و دقیق برخوردارند.
تخریب گسترده مقر تکفیریها در استان ادلب در عملیات بامداد روز ۲۶ دی ۱۴۰۲
بنابر اعلام سردار حاجیزاده، حمله به مواضع تروریستها در استان ادلب سوریه از فاصله ای حدود ۱۳۰۰ کیلومتر انجام شده؛ برخی منابع غیر رسمی نیز مدعی شدند حمله به منطقه کفرتخاریم در ادلب از فاصله ۱۲۳۰ کیلومتر انجام شده است که تفاوت چندانی میان اطلاعات منبع داخلی و خارجی وجود ندارد که با این اوصاف، این نخستین عملیات رزمی موشکهای ایرانی در فاصله بالای ۱۰۰۰ کیلومتر بوده و رکوردی جدید ثبت شده است.
فاصله تخمینی محل شلیک تا اصابت موشکهای خیبرشکن در عملیات اخیر
حمله به اهدافی در فاصله +۱۰۰۰ کیلومتر به نوعی حامل پیامی مهم برای دشمنی بزرگتر محسوب میشود یعنی رژیم صهیونیستی. از مناطق غربی ایران و پایگاههای موشکی شناخته شده سپاه تا نخستین مناطق سرزمینهای اشغالی حدود ۱۰۰۰ کیلومتر و تا شهرهای بزرگ اسرائیل نظیر تل آویو و حیفا حدود ۱۲۰۰ کیلومتر فاصله داریم، این یعنی موشکهای خیبرشکن که به شکل ویژه برای حملات به عمق سرزمینهای اشغالی طراحی و تولید شده اند، بامداد ۲۶ دی ماه نخستین تست رزمی خود را در فاصله ای تقریبا مشابه با حمله به شهرکهای حیاتی رژیم صهیونیستی انجام داده است.
عمده موشک های بالستیک ایرانی که در چند سال اخیر در عملیات هایی بر ضد تروریست های داعش، گروه های تروریستی در شمال عراق و نیروهای تروریست سنتکام وارد عمل شده بودند از نوع تاکتیکی و در فاصله های زیر ۱۰۰۰ کیلومتر بوده اند که دقت این موشک های بالستیک ایرانی برای کارشناسان امر در فواصل زیر هزار کیلومتر اثبات شده اما، این بار سوال بخشی از علاقمندان به صنعت دفاعی کشورمان نیز پاسخ داده شد که در بردهای بالای ۱۰۰۰ کیلومتر، وضعیت به چه گونه است؟ خوشبختانه پاسخ این سوال مهم، در عملیات اخیر به وضوح و کاملا شفاف داده شد.
نگاهی به عملیات های گذشته هوافضای سپاه علیه اهداف برون مرزی
نخستین عملیات رزمی با موشکهای بالستیک سپاه، در تاریخ ۲۸ خرداد ۱۳۹۶ در واکنش به عملیات تروریستی گروه داعش در مجلس شورای اسلامی و مرقد مطهر امام خمینی (ره) انجام شد؛ در این حمله چندین هدف مرتبط با گروه تروریستی داعش با استفاده از موشکهای قیام و ذوالفقار هدف حمله قرار گرفتند.
تصویر ماهوارهای از اثرات حمله موشکی سپاه به مقرهای داعش در دیرالزور در سال ۱۳۹۶
فاصله شهر کرمانشاه (به عنوان مبدا شلیک) تا شهر المیادین در شرق سوریه حدود ۶۰۰ کیلومتر بود.
مشابه با حمله به المیادین، در عملیات انتقامی سپاه علیه مقرهای گروه داعش در شرق دیرالزور در پاسخ به جنایت حمله تروریستی به رژه سالگرد دفاع مقدس در ۳۱ شهریور ۱۳۹۷ باز هم موشک های بالستیک سپاه در فاصله ای حدود ۶۰۰ کیلومتر به سمت شهرکهای هجین و باغوز به عنوان آخرین مناطق حضور میدانی داعش در استان دیرالزور شلیک شدند.
همچنین عملیات چندباره سپاه علیه مواضع گروهکهای تروریستی ضد ایران دموکرات و کومله در منطقه کویسنجق در شمال کردستان عراق در فاصله ای حدود ۱۰۰ کیلومتر و عملیات موشکی علیه پایگاه عین الاسد و محل حضور نظامیان امریکایی پس از شهادت حاج قاسم سلیمانی نیز در فاصلهای کمتر از ۴۰۰ کیلومتر انجام شده بود.
علی رغم تفاوت های چشمگیر مکانی تا محل اصابت نسبت به موشکهای شلیک شده، این سامانه ها در یک زمانبندی درست و دقیق، توانستند ترویست های حاضر در این منطقه را به سزای اعمال خود برسانند. طبیعتا چنین فرآیندی، نیازمند یک مرکز فرماندهی و کنترل (C۴I) مدرن و هوشمند دارد تا بتواند ضمن هدایت به موقع و دقیق موشکهای مختلف تمامی جوانب این عملیات را تنظیم و فاتح ها و خیبرشکن ها را راهی چنین عملیاتی کند.
ضمن آنکه چنین عملیات بزرگی نشان داد سپاه پاسداران هر زمان که اراده کند، مراکز و مقرهای مورد نیاز برای تنبیه هر متجاوز یا تهدید تروریستی را از قبل شناسایی کرده و ساعت صفر شلیک -همچون عملیات اخیر دقیقا در نیمه شب – ممکن است هر روزی که جمهوری اسلامی ایران اراده کند، باشد.