اجراي طرح الگوي كشت با اعلام ارقام ميزان مناسب توليد براي هر شهرستان ميتواند اين مشكل را حل كند.
به گزارش حدیدنیوز، اين وظيفه سازمان تعاون روستايي است كه پس از اجرايي شدن طرح الگوي كشت خريد توافقي را مبناي كار قرار دهد، بايد اعتباري براي خريد توافقي در اختيار اين سازمان قرار گيرد
هيچ كشاورزي نيست كه از رسيدن زمان برداشت محصول خوشحال نشود اما به نظر ميرسد چند سالي است كه كشاورزان استان خراسانرضوي كه پياز و سيبزميني كشت كردهاند، چندان از برداشت محصول خرسند نيستند. كشاورزاني كه از يكسو هزينههاي كاشت را متحمل شدهاند و از سوي ديگر سختي كشاورزي را به جان خريدهاند، اين روزها ترجيح ميدهند سيبزميني و پياز خود را بهعنوان خوراك به دامها بدهند تا به جاي آنكه دلالان محصول آنها را با قيمتي ارزان بخرند، حداقل براي خوراك دام خود هزينهاي متقبل نشوند.
سالانه در استان خراسانرضوي سطحي بالغ بر ۲هزار و ۴۰۰هكتار زير كشت پياز ميرود كه از هر هكتار آن ۴۲ تن برداشت ميشود و اين ميزان براي سيبزميني ۱۵۶ هزار تن است. اما سود فروش اين محصولات تنها به جيب دلالان ميرود تا آنجا كه محمد صبوربيلندي رئيس زراعت سازمان جهاد كشاورزي خراسانرضوي اعلام كرد كه «هشت واسطه از مزرعه تا مصرف كننده براي اين محصولات وجود دارد.» اين در حالي است كه كشاورزان معتقدند از فروش سيبزميني و پياز حتي هزينههاي توليد نيز بيرون نميآيد. بهگفته آنان در سالهايي كه خريد تضميني نيز صورت ميگرفت، قيمت بازار گرانتر از مبلغ تعيين شده بود. به اين ترتيب نگراني از سرمازدگي و بيآبي از يكسو، و مشكلات سرو كله زدن با دلالان از سوي ديگر سبب شده تا بسياري از كشاورزان عطاي كاشت محصولاتي چون پياز را به لقايش ببخشند و اين امر كاهش سطح زير كشت پياز در سالجاري را سبب شده است.
مديريت دولتي تنها چاره است
محمد اسماعيلنيا، عضو هيات نمايندگان استان خراسانرضوي در مجلس و يكي از اعضاي كميسيون كشاورزي در اين باره ميگويد: «متاسفانه هر ساله در اين باره با چنين مشكلاتي روبه رو بودهايم. يك روز در زمان برداشت كشمش با چنين مشكلي مواجه ميشويم و روز ديگر در زمان برداشت سيبزميني و پياز.» او ميگويد: «حل اين مشكل تنها يك راه دارد و آن اجراي الگوي كشت در كشور است. اين مهمترين توقعي است كه از دولت يازدهم ميرود. چرا كه سبب كاهش ريسك كشاورزان ميشود. با اجراي طرح الگوي كشت دلالان نيز حذف ميشوند و كاشت محصولات ساماندهي ميشود. البته اين الگو در خراسانرضوي اجرا شده اما بايد در تمام كشور اجرا شود تا به نتيجه برسد يعني نظام عرضه و تقاضا مديريت شود. وگرنه همچنان كشاورزان مجبورند يكسال سيبزميني دور بريزند و يكسال پياز.» موافقان طرح الگوي كشت معتقدند كه در گذشته برخي از كشاورزان پس از برداشت پياز و سيبزميني مجددا اقدام به كشت محصول در اراضي خود ميكردند كه اين امر مشكلاتي را به دليل آشفتگي بازار بهدنبال داشت اما اجراي طرح الگوي كشت با اعلام ارقام ميزان مناسب توليد براي هر شهرستان ميتواند اين مشكل را حل كند.
خريد تضميني، سود يا ضرر؟
بهگفته اين نماينده مجلس بايد دولت و سازمان تعاون روستايي به اين امر ورود كند. اسماعيل نيا ميگويد: «اين وظيفه سازمان تعاون روستايي است كه پس از اجرايي شدن اين طرح خريد توافقي را مبناي كار قرار دهد. به نظر ميرسد بايد اعتباري براي خريد توافقي در اختيار اين سازمان قرار گيرد. وگرنه در شرايطي كه كود و كارگر گران است وضعيت مكانيزاسيون مناسب نيست، آب و حامل انرژي گران است، كشاورز بايد چگونه زندگي كند؟» اما مسئولان سازمان تعاون روستايي خراسانرضوي پيش از اين اعلام كردهاند كه بايد شرايط را بهگونهاي مديريت كرد كه نيازي به ورود اين سازمان و خريد تضميني نباشد. با اين همه كارشناسان ميگويند طرح الگوي كشت كه اجراي آن ۴۰ سال زمان ميبرد، نيز گرهي از كار كشاورزان باز نخواهد كرد چرا كه كندي تغييرات سبب نخواهد شد تا كشاورز بتواند محصول را به قيمت مناسب به بازار عرضه كند. http://hadidnews.com/vdccseqi.2bqe48laa2.html