تاریخ انتشار :جمعه ۱۲ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۷:۰۰
دولت در شش ماهه دوم امسال و برای سال ۹۳ حداقل باید سه دهک از پردرآمدترین افراد جامعه را حذف کند.
یارانه نقدی ۳۰ درصد از یارانه‌بگیران قطع می‌‌شود + جزئیات
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: در این کمیسیون در حال ارائه پیشنهادی به صورت ماده واحده هستیم که دولت در شش ماهه دوم امسال و برای سال ۹۳ در صورت تداوم هدفمندی که قطعا ادامه می‌دهد، حداقل باید سه دهک از پردرآمدترین افراد جامعه را حذف کند.


علی‌محمد احمدی نماینده دهلران از تصمیم کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس برای الزام دولت به حذف ۳ دهک از لیست یارانه‌بگبران خبر داد و گفت: در هیچ کجای دنیا این تجربه وجود ندارد که به همه مردم به شکل فراگیر و یکسان یارانه بدهند.

وی افزود: تمام اهداف یارانه‌ای این است که برابری‌های توزیع درآمد تعدیل شود و مکانیزمی که ما دنبال می‌کنیم نه از کارآیی برخوردار است و نه از عدالت.

احمدی تصریح کرد: در بعد کارآیی معمولا یارانه‌هایی مفید هستند که می‌توانند الگوی مصرف را جهت داده و تخصیص را بهبود بخشند که این ویژگی‌هادر یارانه ما وجود ندارد.

وی افزود: در بعد توزیع که همان عدالت است وقتی به شکل فراگیر و یکسان یارانه می‌دهیم در این نحوه تخصیص نیز موقعیت هیچ کس در زمان یارانه نسبت به قبل تغییر نمی‌کند یعنی همان روند قبلی در شرایط یارانه‌ای نیز وجود دارد.

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات ادامه داد: نکته مهم این است که علاوه بر مصارف یارانه بحث منابع یارانه مطرح است.

وی گفت: عمدتا اگر منابع یارانه‌ها به شکلی تامین شود که ایجاد توهم پولی کرده و نوعی مالیات تورم را به جامعه تحمیل کند، هیچ کمکی به اقتصاد جامعه نمی‌کند.

احمدی با بیان این که متاسفانه روند یارانه‌ای ما از این روش برخوردار است، گفت: ما منابع هدفمندی را به شکل غیرکارآمد تامین می‌کنیم یعنی دولت یا مجبور می‌شود از سیستم بانکی استقراض کرده و اقدام به انتشار اسکناس کند یا از صندوق توسعه ملی برداشت کند و یا به اجبار از بودجه شرکت‌ها و موسسات دولتی برداشت کند که همه این موارد مستقیم وغیرمستقیم پایه پولی را تحت تاثیر قرار می‌دهد و ضریب فزاینده پولی را تقویت کرده و در عرض سه چهار ماه تورم پدید می‌آید.

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبه در ادامه تصریح کرد: این که آیا ما با حذف دهک‌های پردرآمد یارانه‌بگیر موافق هستیم یا خیر؟ بله، قطعا موافقیم اما یک ملاحظه وجود دارد که آیا دولت مکانیزم لازم برای شناسایی این دهک‌ها را دارد؟

وی با بیان این که این بخش مهم است، گفت: علی‌القاعده اگر دولت بخواهد وارد این بحث شده و بخواهد هدفمندواقعی را انجام بدهد باید حداقل ۳ الی ۴ دهک را حذف کند.


تهیه طرحی برای حذف ۳ دهک از دریافت یارانه نقدی

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات افزود: ما در این کمیسیون در حال ارائه پیشنهادی به صورت ماده واحده هستیم که دولت در شش ماهه دوم امسال و برای سال ۹۳ در صورت تداوم هدفمندی که قطعا ادامه می‌دهد حداقل باید ۳ دهک از پردرآمدترین افراد جامعه را حذف کند.

وی افزود: براین اساس دهک‌های ۸، ۹ و ۱۰ یارانه‌بگیر و یا به عبارتی ۳۰ درصد یارانه‌بگیران جامعه حذف خواهند شد.

احمدی ادامه داد: این تصمیم می‌تواند با اصلاح قانون هدفمندسازی یارانه‌ها و با الحاق به آن انجام شود و با تصویب آن دولت مکلف به اجرای آن خواهد شد و دیگر اختیاری نیست.

نماینده دهلران در ادامه اظهار داشت: در حال حاضر ما با مشکل جدی مواجه هستیم چرا که دولت توان این که منابع دولتی هدفمندسازی یارانه‌ها را تامین کند، ندارد.

وی گفت: قرار بود در نیمه دوم سال جاری قیمت حامل‌های انرژی افزایش پیدا کند که به دلیل آثار تورمی دولت تحمل کرده و وارد این بحث نشده است.

احمدی افزود :البته دولت یک پیشنهاد نیز دارد که در لایحه اصلاح قانون بودجه به آن اشاره می‌کند که ۶ درصد مازاد درآمدهای صندوق توسعه ملی را برداشت کرده و تزریق کند که این اقدام سوراخ کردن صندوق توسعه ملی است.

احمدی ادامه داد: نمایندگان در زمان بررسی لایحه بودجه ۹۲ با برداشت از صندوق توسعه ملی مخالف بودند و علت مخالفت آن‌ها این است که نمی‌خواهند سرنوشت صندوق توسعه ملی به سرنوشت حساب ذخیره ارزی مبتلا شود.

وی در ادامه گفت: لذا تنها راه این است که به سمت انتشار اسکناس برویم که این روش نیز با وضعیت رشد نقدینگی کشور به صرفه نیست بنابراین باید نحوه پرداخت یارانه‌ها اصلاح شود.

احمدی در پایان تصریح کرد: در خصوص فوریت این طرح بحثی نشده ولی قطعا نیازمند توجه جدی نمایندگان است.


با پرداخت یارانه‌نقدی به صورت مساوی برای تمام اقشار موافق نیستم

این در حالی است که حمیدرضا فولادگر نماینده اصفهان نیز در این رابطه به خبرنگار پارلمانی باشگاه خبرنگاران گفت: با این که شیوه پرداخت یارانه‌ها تجدید نظر شود، موافقم.

وی افزود: این که برای تمام اقشار، آن هم به صورت مساوی و نقدی یارانه پرداخت شود، موافق نیستم.

رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اصل ۴۴ قانون اساسی تصریح کرد: در قانون هدفمندسازی یارانه‌ها نیز به پرداخت نقدی، غیرنقدی کمک به مسکن، بیمه، اشتغال و سلامت اشاره شده بنابراین صرفا پرداخت یارانه نقدی تاکید نشده است.

فولادگر افزود: معتقدم برای ورود به اجرای فاز دوم هدفمندسازی یارانه‌ها باید این رویه تجدیدنظر شود و صرفا حذف یک دهک نباید مورد نظر باشد چرا که به صورت جدی در خصوص نحوه پرداخت‌ها تصمیم‌گیری شود.


دلیلی ندارد به دهک‌های بالای درآمدی یارانه نقدی پرداخت شود

همچنین جعفر قادری رئیس کمیته اقتصادی کمیسیون برنامه،‌بودجه و محاسبات به موضوع حذف پرداخت یارانه نقدی به دهک‌های بالا اشاره کرد و گفت:‌ معتقدیم دولت اختیار حذف برخی دهک‌های بالا را دارد.

وی تصریح کرد: در قانون هدفمندی یارانه‌ها نیز چنین موضوعی پیش‌بینی شده و البته دولت راه دیگری به جز این ندارد.

نماینده شیراز تصریح کرد: معتقدیم دلیلی ندارد به دهک‌های بالای درآمدی یارانه نقدی پرداخت شود.

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات تاکید کرد: حذف یا عدم حذف پرداخت یارانه‌ نقدی به دهک‌های بالای درآمدی در اختیار دولت است .

اضافه می‌شود؛ در راستای اجرای قانون ۱۶ ماده‌ای هدفمندکردن یارانه‌ها، اقشار مختلف جامعه به لحاظ اقتصادی به ۱۰ دهک تقسیم شد که به ترتیب از اقشار کم‌درآمد شروع و به اقشار پردرآمد منتهی می‌شود.

البته همزمان با آغاز اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها برخی دهک‌های پردرآمد به صورت اختیاری اقدام به حذف دریافت یارانه نقدی کردند و دولت دهم نیز موضوع حذف ۸ میلیون خانوار پردرآمد را جزء برنامه‌های خود قرار داده بود که عمر آن به اجرای این تصمیم نرسید .

هنمچنین نمایندگان در نظر داردند موضوع هدفمندی‌سازی یارانه‌ها را نیز در خلال بررسی لایحه اصلاح قانون بودجه ۹۲ بررسی کنند./باشگاه خبرنگاران http://hadidnews.com/vdcdxo0x.yt09z6a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما