تعامل با عربستان با تعامل با مصر متفاوت است و در یک راستا نیست.
در تحولات اخیر منطقه هم عربستان با معرفی ایران به عنوان عامل خیزشهای مردمی در بحرین، بهانهای برای ارسال نیروهای خود به این کشور و سرکوب این خیزشها و تحرکات پیدا کرد.
به گزارش حدیدنیوز، روزنامه آرمان نوشت: تمایل شخصی وزیر امور خارجه ایران همواره تلاش در جهت رفع کدورتها و اختلافات بوده است. در رابطه با عربستان و کشورهای عربی، به دلیل تسلط او به زبان عربی، این تمایل دوچندان میشود. بیتردید هر گامی که در راستای روابط سازنده و رفع کدورتها برداشته شود بسیار مفید است.
میدانیم که به تازگی اعدام چند ایرانی به دلیل حمل مواد مخدر در عربستان، چالش بر سر جزایر ایرانی خلیج فارس، رقابت منطقهای ایران و عربستان و ترکیه و مصر و قطر بر سر سوریه و جدال بر سر بحرین و موضع غیردوستانه عربستان با ایران و ادعای خواست این کشور از آمریکا برای برخورد سختافزاری نسبت به ایران، همه و همه باعث تیره شدن روابط بین ایران و عربستان شده بود. البته آقای احمدینژاد هم سفری را به عربستان داشت ولی آن سفر پیش از بالا گرفتن مسائل میان دو کشور بود و حالا آقای صالحی با حضور در عربستان پیغام خواست ایران برای برقراری رابطه حسنه با عربستان را به این کشور منتقل کرد.
این پالسها از طرف ایران بیتردید توسط هر ناظری مثبت قلمداد میشود اما باید گفت که تعامل با عربستان با تعامل با مصر متفاوت است و در یک راستا نیست. ایران به تازگی روابط خود را با مصر نیز افزایش داده است. این در حالی است که ما هیچگاه با مصر اختلاف نظر اساسی نداشتهایم. حتی اگر مشکلی بود بحث بر سر کمپ دیوید بود و جایگاه مصر در جهان عرب و گرنه روابط ایران و مصر روابطی به قدمت تاریخ است. اما موضوع عربستان متفاوت است.
اختلاف اساسی ایران و عربستان بر سر خلیجفارس است و منابع گازی و نفتی مشترک. در تحولات اخیر منطقه هم عربستان با معرفی ایران به عنوان عامل خیزشهای مردمی در بحرین، بهانهای برای ارسال نیروهای خود به این کشور و سرکوب این خیزشها و تحرکات پیدا کرد و همچنین بحث مطرح شدن هلال شیعی توسط عربستان که اختلافاتی جدی را برانگیخت و تمام اینها باعث عمیقتر شدن معضلات بین ایران و عربستان شد. به هر حال هر اقدامی که در راستای گفتوگوی سازنده و رفع مشکلات فیمابین صورت بگیرد باعث مسرت است. اما از سوی دیگر در ایران تا چند وقت دیگر انتخابات ریاستجمهوری برگزار خواهد شد.
انتخابات پیش رو حول افراد در جریان است و از همین روست که میتوان به سبقه مدیریتی کاندیداها و همچنین شخصیت آنها نگاه کرد. آقای هاشمی، که از اصلیترین کاندیداهای این دوره از انتخابات است، مشی اصلاحطلبانه دارد و از همین رو در مسائل بینالملل معتقد به تنشزدایی است و حتی برای برونرفت از وضعیت فعلی، حاضر به برقراری ارتباط با قدرتهای فرامنطقهای. از طرف دیگر همواره رابطه آقای هاشمی با عربستان، رابطهای حسنه بوده است.
به هر حال هم قدرتهای منطقه و هم قدرتهای فرامنطقهای چشمشان منتظر انتخابات آتی است و از همین رو سرنوشت ایران با این انتخابات گره خورده است. اما باید منتظر تبلیغات ماند تا قطبهای اصلی این انتخابات مشخص شود. در حال حاضر اشارتی نیز به آقای جلیلی وجود دارد اما شناخت ما از آقای جلیلی محدود است. تنها دستاورد ایشان توافق وین بود که طبق آن ایران اورانیوم را در خارج از مرزهای ایران تا ۲۰ درصد غنی کند و سپس به ایران بازگرداند، که البته اجرایی نشد. تعدادی دیگر از کاندیداها مانند قالیباف یا مشایی هم شعارهایی دارند اما در نهایت به نظر میرسد تمایل کشورهای عربی منطقه به ریاستجمهوری هاشمیرفسنجانی است. http://hadidnews.com/vdcfxyd0.w6dxmagiiw.html