شهید مدرس ۷۵ سال پیش در تبعیدگاه خود واقع در شهرستان کاشمر به شهادت رسید.
آرامگاه وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی تجدید بنا و در سال ۱۳۶۷ توسط حضرت آیتالله خامنهای افتتاح شد.
به گزارش حدیدنیوز به نقل از فارس، آیتالله سیدحسن مدرس در سال ۱۲۸۷ هجری قمری به دنیا آمد، او تحصیل خود را در علوم دینی در اصفهان، سامرا و نجف در محضر بزرگانی چون آیتالله میرزای شیرازی (صاحب فتوای تحریم تنباکو) تا درجه اجتهاد ادامه داد؛ آن گاه به اصفهان مراجعت کرد و مشغول تدریس فقه و اصول شد.
وی در جریانات مربوط به نهضت مشروطه به سمت سیاست روی آورد، فعالیت سیاسی شهید مدرس با عضویت در انجمن ایالتی اصفهان آغاز میشود و با انتخاب او به عنوان یکی از ۵ تن علمای منتخب برای دوره دوم قانونگذاری مجلس در تاریخ ۱۲۸۹ شمسی، چهره سیاسی او شناختهتر میشود، همچنین مدرس از چهرههای سرشناس کمیته دفاع ملی بود که جهت جلوگیری از پیشرفت نیروهای روسیه تزاری به سمت پایتخت به قم مهاجرت کردند.
با امضای قرارداد ۱۹۱۹ وثوقالدوله، مدرس به مخالفت برخاست و با این قرارداد ننگین به شدت مخالفت کرد و اجازه نداد ایران بین اجانب تقسیم شود. پس از کودتای رضاخان و سید ضیاءالدین طباطبایی در سوم اسفند ۱۲۹۹، مدرس همراه بسیاری از مبارزان دستگیر شد و تا پایان عمر کابینه سیاه سید ضیاءالدین طباطبایی در قزوین زندان بود.
پس از آزادی به نمایندگی مردم تهران در مجلس چهارم انتخاب شد و به عنوان نایب رییس مجلس و رهبری اکثریت مجلس برگزیده شد. دوره پنجم مجلس که همراه با تغییر سلسله قاجاریه و روی کار آمدن رضاخان همراه بود، مدرس رهبری اقلیت مجلس را بر عهده داشت.
رضاخان که به دنبال حذف قاجار و حاکمیت خود بود، طرح جمهوری را مطرح کرد، اما وجود مدرس و رفقای او در مجلس که فراکسیون اقلیت را تشکیل میدادند، مانع از به سرانجام رسیدن طرح جمهوری رضاخانی شد.
رضاخان هنگام برگزاری انتخابات مجلس هفتم، اجازه نداد مدرس به مجلس راه یابد، ابتدا مدتی او را خانهنشین کرد و سپس در ۱۶ مهر ۱۳۰۷ دستگیر و به دامغان و مشهد و سپس به خواف تبعید کرد.
شهید مدرس ۷ سال در خواف توسط مأموران تحت نظر بود و در ۲۲ مهر ۱۳۱۶ از خواف به کاشمر منتقل شد. در این زمان رضاخان دستور قتل مدرس را به رییس شهربانی کاشمر داد، ولی او به این کار تن نداد و در نتیجه این مأموریت به جهانسوزی، متوفیان و خلج واگذار شد، آنها در شب دهم آذر ۱۳۱۶ برابر با ۲۷ رمضان ۱۳۵۶ قمری سراغ آن عالم ربانی رفتند و او را به شهادت رساندند و جنازه را مخفیانه به خاک سپردند.
قبر شهید مدرس پس از شهریور ۱۳۲۰ و خروج رضاخان از ایران، توسط اهالی محل شناسایی و مشخص شد.
در سال ۱۳۶۷ آرامگاه شهید مدرس(ره) به مساحت ۱۲۵۰ مترمربع زیربنا و ۳۰۰۰ متر مربع محوطه و فضای سبز احداث و توسط حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب که در آن زمان ریاست جمهوری اسلامی ایران را داشتند، افتتاح شد.
مقام معظم رهبری در سال ۱۳۷۳ طی حکمی، تولیت آرامگاه شهید آیتالله مدرس در کاشمر را به آیتالله واعظ طبسی واگذار کردند.
هماکنون در شهرستان کاشمر از توابع خراسان رضوی، مجاور آرامگاه شهید مدرس کتابخانه بزرگی با ۲۵۰ هزار جلد کتاب و مجتمع فرهنگی و فضاهای رفاهی ایجاد شده است.
همچنین در موزه کوچکی به مساحت ۲۰۰ مترمربع، بخشهایی از آثار و اسناد شهید مدرس در معرض دید علاقهمندان قرار گرفته است. http://hadidnews.com/vdchzinz.23nzxdftt2.html