به گزارش حدید نیوز؛ پس از آن که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در پیامی در شبکه «تروث» (Truth) خواهان «عبور رایگان کشتیهای نظامی و تجاری آمریکا از کانالهای پاناما و سوئز» شد، نمایندگان مجلس و فعالان اقتصادی مصر با نشر بیانیهها و پُستهای شبکهای، تدابیر واشنگتن را در «نظامی کردن» دریای سرخ و مسدودسازی مسیرهای تجاری محکوم کردند و از پیامدهای سنگین اقتصادی این تصمیم سخن گفتند.
نظامی کردن دریای سرخ و تأثیر بر تردد کشتیها
مصطفی بکری، عضو مجلس نمایندگان مصر، در حساب کاربری خود در «ایکس» (Twitter سابق) نوشت: نمیدانم بر چه اساسی رئیسجمهور آمریکا خواستار عبور رایگان کشتیهایش از کانال سوئز میشود؛ این یک سیاست زورگویی و باجخواهی آشکار است که بر یک کشور مستقل و عضو سازمان ملل تحمیل میشود.»
او تأکید کرد که «موانع اخیر در دریای سرخ و بابالمندب(عملیات نظامی ائتلاف آمریکایی-انگلیسی) نه برای مقابله با حوثیها بلکه برای کنترل و اشغال این گذرگاههای استراتژیک و وارد آوردن فشار اقتصادی بر مصر و دیگر کشورهای عربی طراحی شده است.»
سامح عَسکر، نویسنده و فعال سیاسی مصری نیز در رشته توییتهایی نوشت: آمریکا با نظامی کردن بابالمندب و دریای سرخ، مانع عبور کشتیها شده و به اقتصاد مصر آسیب رسانده است. این عملیات ارتباط مستقیم میان عبور کالاهای جهانی و کالاهای اسرائیل برقرار کرده تا جهان عرب را درگیر کند.»
او افزود: مصر باید پرونده غرامت از آمریکا را باز کند و عوارض عبور کشتیهای آمریکایی — چه تجاری و چه نظامی را دستکم دو برابر نماید تا خسارات وارده جبران شود.»
این فعال سیاسی تأکید نمود که «از ابتدا هدف واشنگتن تصاحب منافع مالی و تجاری کانال سوئز بوده است» و پیشنهاد کرد «اگر آمریکا اصرار دارد عبورش رایگان باشد، باید بهصورت متقابل، هزینههای بیشتری پرداخت کند.»
پیامد اقتصادی عملیات آمریکا برای کانال سوئز
کانال سوئز یکی از منابع اصلی درآمد ارزی مصر است که سالانه بین ۱۰ تا ۱۲ میلیارد دلار برای این کشور درآمد به همراه دارد. هرگونه اختلال در تردد کشتیها و اعمال تخفیف ویژه یا رایگانسازی عبور برای یک کشور خاص، میتواند درآمدهای مصر را با مخاطره مواجه کرده و کسری بودجه را افزایش دهد.
•اختلال در درآمدهای دلاری: بستن مسیرها یا کاهش تعرفهها بهمعنای کاهش قابلتوجه درآمدهای دلاری دولت مصر است که در شرایط تورمی کنونی میتواند منجر به افزایش کسری بودجه و فشار بر مخارج عمومی شود.
•افزایش هزینه: بابت عدم عبور کشتیهای بزرگ یا سنگینوزن، خطوط کشتیرانی ممکن است مسیرهای طولانیتر را انتخاب کنند؛ این موضوع هزینه بیمه و سوخت را بالا برده و به افزایش قیمت کالاها منجر خواهد شد.
فشار بر تراز پرداختها: کاهش درآمدهای ارزی حاصل از کانال سوئز میتواند تراز پرداختهای جاری مصر را ضعیفتر کند و بر نرخ برابری پوند مصری تأثیر منفی بگذارد.
راهکارهای پیشنهادی و چشمانداز پیش رو
راهاندازی پرونده غرامت: مطابق پیشنهاد سامح عَسکر، طرح دادخواستی بینالمللی و افزایش نرخ عبور برای کشتیهای آمریکایی میتواند راهکاری برای جبران موقت باشد.
تنوعبخشی به منابع درآمد ارزی: تلاش برای توسعه بندر آلکساندریا، گسترش حملونقل ریلی به اروپا و جذب سرمایهگذاری بیشتر در مناطق آزاد میتواند وابستگی مصر به کانال سوئز را کاهش دهد.
مذاکرات دیپلماتیک و حقوقی: دولت مصر باید ضمن استفاده از ظرفیتهای سازمان ملل و دادگاههای بینالمللی، این موضوع را بهعنوان یک مسئله حقوقی و اقتصادی پیش ببرد تا از منافع خود در بلندمدت حفاظت کند.
با توجه به اهمیت راهبردی کانال سوئز در تجارت بینالملل و سهم قابلتوجه آن در بودجه مصر، واکنشهای اخیر نمایندگان و فعالان اقتصادی مصر، بیش از هر چیز نمایانگر تلاش برای محافظت از عایدیهای ملی و مقابله با فشارهای خارجی در عرصه اقتصاد است./ فارس