عزل و نصبهای در مجموعه آموزش عالی با واکنش نمایندگان مجلس و جامعه دانشگاهی رو به رو شده است.
نمایندگان مجلس و تشکلهای دانشجویی مطرح کردند
وظیفه سرپرست «اداره امور تا معرفی وزیر» است نه تغییرات
جوان , 13 شهريور 1392 ساعت 9:39
عزل و نصبهای در مجموعه آموزش عالی با واکنش نمایندگان مجلس و جامعه دانشگاهی رو به رو شده است.
به گزارش حدیدنیوز، عزل و نصبهای اخیر در مجموعه آموزش عالی با واکنش گسترده نمایندگان مجلس و جامعه دانشگاهی کشور رو به رو شده است. این واکنشها در آستانه بازگشایی دانشگاهها و مراکز آموزشی، شدت گرفته و نگرانیهایی را میان افکار عمومی و مخاطبان دستگاه آموزش عالی به وجود آورده است.
عزل و نصبهای اخیر در مجموعه آموزش عالی با واکنش گسترده نمایندگان مجلس و جامعه دانشگاهی کشور رو به رو شده است. این واکنشها در آستانه بازگشایی دانشگاهها و مراکز آموزشی، شدت گرفته و نگرانیهایی را میان افکار عمومی و مخاطبان دستگاه آموزش عالی به وجود آورده است.
چند روز بیشتر از تشکیل هیئت دولت یازدهم نمیگذرد. در این مدت سهم وزارت علوم از هیئت دولت تشکیلی، سرپرست شده است. اما موضوعی که به مسئله روز جامعه دانشگاهی تبدیل شده مواضع این وزارتخانه در تغییرات و عزل و نصبهای اخیر است. آن هم در شرایطی که کارشناسان برای آموزش عالی اولویتهای مهمتری در حوزه سیاستگذاری، برنامهریزی و اجرا در نظر دارند. از سوی دیگر صاحبنظران معتقدند از آنجا که سرپرست وزارتخانه تا زمانی که از مجلس رأی اعتماد نگرفته است یک عنصر موقت به حساب میآید، انجام تغییرات مهم و راهبردی از سوی وی، ابتکار عمل را از دست وزیر علوم، تحقیقات و فناوری آینده خارج میکند. جدیترین و بیشترین مخالفان مصوبات و عزل و نصبهای اخیر وزارت علوم، نمایندگان مجلس هستند.
* افتخاری: شورای عالی انقلاب فرهنگی برخورد کند
لاله افتخاری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در این باره گفته است: شورای عالی انقلاب فرهنگی بیش از همه دستگاهها وظیفه دارد که نسبت به عزل و نصبها در وزارت علوم واکنش نشان دهد و با تخلف افراد برخورد صورت گیرد. وی در بخش دیگری اظهار داشته است: هر چند وزیر جدید پس از سرپرست مجدداً این حق را دارد که دست به جابهجایی بزند اما این تغییرات پیاپی آسیبهای زیادی را به جامعه هدف وارد میآورد. بنا بر نظر افتخاری تغییرات در دانشگاهها در آستانه سال تحصیلی جدید مضر خواهد بود و اقدامات شتابزده، جابهجایی و عزل و نصبهای متعدد در آستانه بازگشایی دانشگاهها جز سرگردانی اساتید، ایجاد بینظمی در برنامه دانشگاهها و برهم زدن آرامش فضای دانشگاهی هیچ فایده دیگری نمیتواند داشته باشد. این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در پایان با بیان اینکه برخلاف وعدههای انتخاباتی دولت اعتدال، متأسفانه در ماههای ابتدایی دولت نگاه تند سیاسی در حال حکمفرما شدن بر وزارت علوم است، خاطر نشان کرد: وزارتخانهای که باید در راستای پیشرفت علمی حرکت کند در همین ماههای ابتدایی دولت تدبیر و امید درگیر چالشهای سیاسی شده و این امر تحت هیچ شرایطی پذیرفته نیست.
* فیاضی: وظیفه سرپرست، اداره امور تا معرفی وزیر است
عبدالوحید فیاضی، عضو کمیسیون آموزش مجلس از دیگر مخالفان بهارستانی تغییرات اخیر در وزارت علوم است. وی هدف از این اقدامات را ایجاد تنش بین دولت و مجلس خوانده و اظهار داشته است: اعضای کمیسیون نگرانیهای خود را از عزل و نصبها در وزارت علوم توسط سرپرست اعلام کردند و خواستار توقف این موضوع شدند. به نظر میرسد برخی اقدامات سرپرست وزارت علوم نوعی سیاسیکاری باشد چراکه سرپرست نباید عزل و نصبهای اینچنینی را انجام دهد و فقط باید اداره امور را تا معرفی وزیر بر عهده داشته باشد.
* زاهدی: طرح دوفوریتی آماده است
محمدمهدی زاهدی، رئیس کمیسیون آموزش نیز در گفتوگو با رسانههای مختلف با تأیید اظهارات همکاران خود در مجلس گفته است: وزیر هر وزارتخانه میتواند تغییر و تحول انجام دهد اما درباره اقدامات سرپرست نیز طرح ۲فوریتی برای ممنوعیت عزل و نصب در وزارتخانه توسط سرپرست، فردا در صحن علنی مجلس مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
*سلیمی: در آستانه مهرماه ایجاد تنش به صلاح نیست
حجتالاسلام علیرضا سلیمی، عضو دیگر کمیسیون آموزش با انتقاد از عزل و نصبهای شتابزده سرپرست وزارت علوم در واکنشی آورده است: این برکناری و انتصابات در حالی است که سرپرست ممکن است از سوی رئیسجمهور به عنوان وزیر انتخاب نشود و حداکثر سه ماه در این سمت باقی بماند. به نظر میرسد قصد و غرض از این عزل و نصبهای شتابزده این است که فشار روی وزیر بعدی کم شود. با این حساب باید هرچه سریعتر جلوی این اقدامات گرفته شود؛ چراکه ممکن است وزیر بعدی این عزل و نصبها را نپسندد.
* مصباحی مقدم: عزل و نصبهای اخیر چالشزاست
حجتالاسلام غلامرضا مصباحیمقدم، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه نیز درباره انتظار مجلس از سرپرست وزارتخانهها بیان داشته است: سرپرست وزارتخانهها باید تنها در حد گرداننده موقت وزارتخانه عمل کند و قطعاً عزل و نصبهای اخیر در وزارتخانه علوم چالشزا خواهد بود. از آنجا که تنها وزیر به مجلس پاسخگوست، نمایندگان تصمیم گرفتند طرحی را در دستور کار قرار دهند تا سرپرستان وزارتخانهها نتوانند نسبت به عزل و نصبها دخالت کنند و در طول سرپرستی تنها به مدیریت آن وزارتخانه مشغول باشند که البته این طرح هنوز قانون نشده است.
* بشیری: اقدامات سرپرست وزارت علوم با اعتدال همخوانی ندارد
فرهاد بشیری، عضو کمیسیون آموزش نیز اقدامات سرپرست وزارت علوم را مصداق تندروی و افراط دانسته و میگوید: با توجه به اینکه معلوم نیست آقای توفیقی به عنوان وزیر پیشنهادی به مجلس معرفی شود، انتظار میرود ایشان در آستانه بازگشایی دانشگاهها دست به اقدامات شتابزده نزند. تغییرات پیاپی در دوران سرپرستی توفیقی میتواند صدمات زیادی به وزارت علوم وارد کند.
* حاشیهسازی و شائبه سیاستزدگی
البته واکنشها به اقدامات اخیر توفیقی به بهارستان ختم نمیشود. شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی تهران بزرگ نیز با انتشار بیانیهای تصمیمات سرپرست وزارت علوم در عزل و نصبها و همچنین لغو بورسیه و اقداماتی از این قبیل را حاشیهساز و تقویت کننده شائبه ایجاد فضایی سیاستزده در دانشگاهها خوانده است.
این شورا تأکید کرده است: موردی که در حال حاضر نسبت به وضع دانشگاهها نگرانکننده است، بحث عزل و نصبها و تغییرات صورت گرفته در وزارت علوم و برخی دانشگاههاست. بهتر آن بود که سرپرست وزارت علوم از زمانی که در اختیار وی قرار داده شده بود و اتفاقاً به جهت بازگشایی دانشگاهها زمان مهم و حساسی نیز بود، در جهت کنترل اوضاع و مدیریت فضا استفاده میکرد تا وزیر آینده نسبت به این موارد، تصمیمات لازم را اتخاذ نماید. در این بیانیه آمده است: تصمیمات حاشیهساز سرپرست وزارت علوم در عزل و نصبها و همچنین لغو بورسیه و مواردی از این دست از این جهت نگران کننده است که از همین ابتدا به جای پرداختن به اصل، فضای دانشگاهیان را صرف مسائل فرعی و سیاسی نموده است و از سویی دیگر شائبه ایجاد فضایی سیاستزده را در دانشگاهها تقویت نموده است و لازم است که ایشان به کنترل اوضاع تا زمان مشخص شدن وزیر قطعی این وزارتخانه مهم بپردازند.
البته جعفر توفیقی، سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نگاه متفاوتتری به این مسئله دارد. وی معتقد است عزل و نصبهای اخیر در دانشگاهها حداقلی و طبیعی است. منتها محمدعلی کینژاد، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نسبت به آنچه توفیقی طبیعی و حداقلی میخواند اینطور واکنش نشان داده است: انتخاب سرپرست برای دانشگاهها در حوزه اختیارات وزیر یا سرپرست وزارت علوم است، اما حکم نهایی سرپرستان برای ریاست باید توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی صادر شود. وی به فارس گفته است: وضعیت حکم سرپرستان معرفی شده دانشگاهها، هفته آینده در شورای عالی انقلاب فرهنگی مشخص میشود و سرپرستان معرفی شده تنها در صورت تأیید صلاحیت شدن در شورا حکم ریاست دانشگاه را میگیرند.
کد مطلب: 24821