مخملباف چندی پیش به بهانه حضور در فستیوال سینمایی اورشلیم راهی اسرائیل شد.
اعتراضات به سفر مخملباف به اسرائیل بالا گرفت
اپوزیسیون هم حاضر نشد مخملباف خود فروخته را به ریالی بخرد
27 تير 1392 ساعت 15:52
مخملباف چندی پیش به بهانه حضور در فستیوال سینمایی اورشلیم راهی اسرائیل شد.
پس از سفر پرحاشیه محسن مخملباف به اسرائیل و انتقادهای فراوانی که به او وارد شد، وی در گفت و گویی با یک روزنامه انگلیسی درصدد توجیه اقدام خود برآمد.
به گزارش حدیدنیوز، پس از سفر پرحاشیه محسن مخملباف به اسرائیل و انتقادهای فراوانی که به او وارد شد، وی در گفت و گویی با یک روزنامه انگلیسی درصدد توجیه اقدام خود برآمد و گزارش گفت و گوی او با روزنامه گاردین در صدر اخبار سینمایی این نشریه قرار گرفت. سفر مخملباف به اسرائیل به قدری سخیف و غیرقابل قبول بوده است که نه تنها چهرههای ایرانی چون جواد شمقدری و جمالشورجه به نقد آن پرداختهاند بلکه حتی گروهی از روشنفکران مقیم خارج از کشور که در میان آنها چهرههای اپوزیسیون هم دیده میشود، در قالب نامهای اعتراضآمیز مراتب تأسف خود را از این اقدام عجیب مخملباف اعلام کردهاند.
بسیاری از منتقدان مخملباف، سفر او به اسرائیل آن هم به بهانه حضور در فستیوال سینمایی اورشلیم را یکی از ننگینترین اقدامات اخیر فیلمسازی میدانند که در سال ۲۰۰۵ و پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران از کشور خارج شد و به لندن رفت و سپس با فعالیت گسترده در دوران فتنه، پرونده هنری خود را به طور کامل در منجلاب سیاسی غرق کرد. مخملباف چندی پیش به بهانه حضور در فستیوال سینمایی اورشلیم راهی اسرائیل شد آن هم در شرایطی که برای ورود به اسرایئل پاسپورتهای ایرانی نامعتبر است و در قوانین کشورمان نیز سفر به اسرائیل حداقل پنج سال حبس به دنبال دارد.
پس از سفر مخملباف به اسرائیل بود که جوادشمقدری، رئیس سازمان سینمایی کشور دستور حذف بخش موسوم به آثار و جوایز مخملباف در موزه سینما را صادر کرد. خانواده مخملباف به این اقدام اعتراض کردند اما اکنون خود مخملباف به زبان آمده و در گفت و گو با گاردین سعی کرده است که اقدام خود را توجیه کند. او گفته است: «من به عنوان سفیر صلح به اسرائیل رفتم تا هنر ایرانی را در سرزمینی متبلور کنم که پیشتر کشورم را به حمله نظامی تهدید کرده بود. رفتم تا پیام صلح را انتقال دهم. تلاشم این است که مردم را از طریق هنر با هم متحد کنم. من شهروند سینما هستم و سینما هم هیچ مرزی ندارد. در واقع پیش از سفر من به اسرائیل، فیلمم از سالها پیش به آنجا سفر کرده بود! »
مخملباف در حالی خود را منادی صلح در سفر به اسرائیل قلمداد کرده است که در ماههای اخیر بسیاری از چهرههای شناخته شده جهان که تا پیش از آن موضع قابلتوجهی در قبال اقدامات جنایتکارانه اسرائیل نداشتند با شدت گرفتن عملیات ضد انسانی اسرائیلیها در خاک فلسطین، به کمپین بایکوت (BSD) علیه اسرائیل پیوستهاند و از شرکت کردن در تمامی رویدادهایی که در خاک رژیم صهیونیستی برگزار میشود، خودداری میکنند. روز به روز بر چهرههای مشهور جهانی در این کمپین افزوده میشود و استفان هاوکینگ، دانشمند و فیزیکدان مشهور جهان یکی از آنها است.
بر اساس این گزارش، مخملباف که برای اکران فیلم «قندهار» محصول سال ۲۰۰۱ میلادی به جشنواره اورشلیم رفته در توصیف میزان استقبال اسرائیلیها از خود گفته است: «من غرق در استقبال اسرائیلیها شدم. واکنش آنها به فیلم من شگفتانگیز بود؛ سه بار فیلم را نمایش دادند و هر سه بار سالن نمایش مملو از تماشاگر بود؛ صدها اسرائیلی در خارج از سالن به دنبال فرصتی برای ورود و تماشای فیلم میگشتند. اسرائیلیها برای مدت طولانی برایم دست زدند و من به آنها گفتم اگر شما اینقدر به هنر ما علاقهمند هستید پس چرا دولتتان میخواهد به ما حمله کند؟»
بر اساس این گزارش، به دنبال سفر مخملباف به اسرائیل گروهی از روشنفکران ایرانی که حتی در میان آنها اپوزیسیونها هم دیده میشوند در نامهای مشترک تأسف عمیق خود را از این اقدام مخملباف اعلام کردند. در بخشی از این نامه آمده است: «عمیقاً از تصمیم مخملباف به بازدید از کشوری با سیاستهای آپارتایدی متأسفیم.» آنها در ادامه از اینکه مخملباف با این اقدام خود به جنبش و کمپین جهانی BSD علیه اسرائیل و نیز تلاش این جنبش برای اعاده حقوق بشر در فلسطین بیتوجهی کرده است، ابزار ناراحتی کردهاند.
مخملباف در ادامه با اصراری شائبهبرانگیز به حمایت از اسرائیل و عدم بایکوت شدن آن تابوی سفر به اسرائیل را به سرطانی تشبیه کرده که طی ۶۰ سال گذشته در جامعه روشنفکری ایران پدیدار شده است. وی سپس در ادامه پافشاریهای مشکوک خود به حمایت از اسرائیل گفته است: «من به تصمیم استفان هاوکینگ، دانشمند بزرگ انگلیسی احترام میگذارم. او کنفرانسی را که امسال در اسرائیل برگزار میشد، تحریم کرد و در آن حاضر نشد اما این تصمیم خودش نبود!»
این در حالی است که بر اساس گزارشی که چند ماه پیش در رسانههای خارجی منتشر شد، تصمیم استفان هاوکینگ در پیوستن به جنبش BSD علیه اسرائیل پیامد نامه مشترک شمار زیادی از دانشگاهیان فلسطینی و دعوتشان از چهرههای معروف برای پوستن به این جنبش و زنده کردن حقوق فلسطینیان تحت ظلم و ستم اسرائیلیها بوده است.
روز گذشته همچنین جمال شورجه طی نامهای به فریدون جیرانی که به دستور شمقدری مبنی بر جمعآوری آثار مخملباف از موزه سینما معترض شده بود پاسخ داد و اینگونه نوشت که شعاردهندگان «نه غزه نه لبنان» نسبت به جمعآوری آثار مخملباف از موزه سینما معترضند.
در بخشی از نامه شورجه که فارس آن را منتشر کرده، آمده است: «ایشان (مخملباف) از همان اولین تولیداتش، نشانههای تحریف و التقاط و عناد در آثارش موج میزد. ما شاهد بودیم که این فیلمساز خودفروخته چطور از امکانات و ظرفیتهای این کشور و ملت در روزهای خون و جهاد در حالیکه جوانان این کشور در مرزها برای ایستادگی در برابر دشمن کینهتوز بعثی تن به میدانهای مین و سیم خاردارها و گلولهها میسپردند و با گوشت و پوست خود از خاک ایران عزیز دفاع میکردند، ایشان به اصطلاح در حال تجربهاندوزی و فیلمسازی با بیتالمال حوزه هنری بودند تا در چنین روزهایی چهره واقعی خود را نشان دهند و از پشت تریبونهای رژیم جنایتکار اسرائیل ندای صلح و انساندوستی بدهند و اسرائیل و فلان فرقه ضاله و دستساز انگلیس را دوست خطاب کنند...»
بر اساس این گزارش، پیشتر در سال ۱۹۹۶ میلادی، «گبه» مخملباف که فیلمی درباره ایلات و عشایر ایران بود به عنوان اولین فیلم ایرانی در اسرائیل به نمایش درآمد. حالا مخملباف به دنبال فیلمهایش راهی کشوری شده است که نخستوزیر آن چند روز پیش رئیسجمهور جدید ایران را گرگی در لباس میش خوانده و باری دیگر ایران را به حمله نظامی تهدید کرده بود./ جوان
کد مطلب: 23424